• Početna>
  • Vesti>

Anđelković: Albanci frontalno napali SL zbog straha od srpskog jedinstva na Kosovu

Frontalni napad na Srpsku listu organizovan je ovih dana na Kosovu, jer je Albancima najveći problem jedinstvo Srba, koje oličava upravo ta lista, rekao je za Kosovo Onlajn politički analitičar Dragomir Anđelković.

“Oni bi želeli da razbiju Srbe u više političkih linija i da onda sa pojedinim od njih pregovaraju. Zapravo da prebace pregovore sa Beograda na srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, odnosno deo te zajednice s kojom mogu da komuniciraju. Na taj način bi predstavili svetu da nije problem Priština već je problem Beograd. Da Priština može da komunicira sa Srbima ali ne može sa Beogradom”, rekao je Anđelković.

Pojedini analitičari sa zapada poslednjih dana govore o tome da Srpska lista možda neće biti deo nove vlade, iako kosovski ustav predviđa da predstavnici srpske zajednice imaju zagarantovana mesta u vladi.

O tome je govorio i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti. On je rekao da će o koaliciji razgovarati i sa poslanicima manjina, a takođe i sa Srbima, koji ne dolazi sa Srpske liste, jer je smatra “beogradskim instrumentom” i zato što su njeni članovi u martu 2020. glasali za rušenje vlade, iako ni u jednom trenutku nisu izrazili nikakve primedbe.

Anđelković ukazuje da je Srpska lista jedini legitimni predstavnik srpskog naroda na Kosovu, te da bi svako drugo instaliranje predstavnika predstavljalo zaobilaženje volje građana.

“Ali ako Albanci na tako nešto krenu mi bi trebalo da budemo spremni da ponovo uspostavljamo sve institucije Republike Srbije na Kosovu. Da uspostavimo institucije Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija nezavisno od Prištine”, rekao je on.

Anđelković je rekao da prebijanje Nikole Rašića, sina lidera Progresivno demokratske partije Nenada Rašića, mora da se istraži, odgovorni moraju biti kažnjeni, jer, kako je naveo, niko ne sme da bude žrtva nasilja.

“Ali, Albanci nesumnjivo čitav događaj zloupotrebljavaju za pokušaj diskvalifikacije Srpske liste. To je potpuno uočljivo, jer ta vrsta sinhronizovanog napada ne može biti slučajna”, ukazao je Anđelković.

Komentarišući zahtev Udruženja istoričara Kosova “Alji Hadri” iz Dečana, da se Srpska lista proglasi terorističkom organizacijom, Anđelković kaže da, ako se neko bavio terorizmom na Kosovu, to su albanske političke i vojne strukture.

“Mnogi njihovi lideri su do juče bili teroristi. Smešno je kada oni nekog optužuju za terorizam, pogotovo Srbe. Njihova aktivnost devedesetih i dvehiljaditih godina bila je teroristička, zločinačka, a naša odbrambena”, zaključio je Anđelković.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još