• Početna>
  • Vesti>

Sava Janjić: Dijalog sa Srbima mora da ide preko Beograda

Iguman Visokih Dečana arhimandrit Sava poručio je da niko ne može prekinuti vezu Srba sa Kosova sa maticom Srbijom i da Srbi ne pristaju da budu pretvoreni u nacionalnu manjinu bez kolektivnih političkih prava i posebne zaštite duhovne i kulturne baštine.

„Naravno da Srbi sa KiM treba da se pitaju o svojim uslovima života jer uostalom mi ovde živimo sa ostalima, ali ako neko misli da može da preseče vezu Srba sa svojom državom Srbijom, bez obzira ko je trenutno na vlasti, mislim da za to neće imati relevantne sagovornike“, objavio je na Tviteru arhimandrit Sava.

Naglasio je da Srbi na KiM ne pristaju da budu pretvoreni u bezobličnu nacionalnu manjinu bez kolektivnih političkih prava i posebne zaštite duhovne i kulturne baštine. Bez toga bismo bili bedno izmanipulisani od kosovskih albanskih političara. Zato svaki dijalog sa Srbima mora da ide preko Beograda“, naglasio je arhimandrit Sava.

Istakao je da je Eparhija Raško-prizrenska na KiM deo Srpske Pravoslavne Crkve i podsetio da je u Pećkoj Patrijaršiji sedište arhiepiskopa pećkog i patrijarha srpskog.

„Pokušaji da se sa Srbima na KiM naprave odnosi odvojeni od Srbije nemaju podršku naroda“, poručio je iguman Visokih Dečana.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još