• Početna>
  • Vesti>

Antonijević: Na poslednjem testiranju 40 odsto pozitivnih, važno u potunosti poštovati mere

Epidemiolog Aleksandar Antonijević izjavio je za Kosovo Onlajn da u poslednjih nedelju dana ponovo dolazi do skoka broja novozaraženih u srpskim sredinama na Kosovu i pozvao građane da se pridržavaju propisanih mera, jer je to jedini način, kako je rekao, da se virus koliko toliko stavi pod kontrolu.

Antonijević napominje da je situacija eskalirala u poslednjih nedelju dana i da je primetno opuštanje među građanima, a rezultat toga je povećan broj novozaraženih osoba.

“Brojke sve pokazuju, došlo je do opuštanja, lepo vreme i mali broj zaraženih doveli su do toga da građani na trenutak zaborave koliko je ovaj virus opasan. Upravo takvo opuštanje nas je dovelo do toga da nam gotovo 40 odsto testiranih ljudi bude pozitivno na koronavirus”, rekao je Antonijević uz napomenu da su u pitanju uzorci koji su prikupljani tokom vikenda i da će dani dati jasniju sliku o ozbiljnosti situacije.

Podaci iz poslednjeg izveštaja kriznog štaba potvrđuju da je od 191 rezultata,, koji je stigao u Zavod za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici čak 78 osoba bilo pozitivno.

Antonijević je apelovao na građane koji su vakcinisani, da se ne opuštaju bar dve do tri nedelje nakon druge doze vakcine.

“Vakcina ne može tako brzo da deluje, narodski rečeno potrebno je dve do tri nedelje nakon druge doze da organizam stekne imunitet pa ovim putem molim ljude koji su primili vakcinu da se suzdrže od šetnji i kontakta dok ne prođe taj period od dve-tri nedelje”, kazao je Antonijević.

Kada su bolnički kapaciteti u pitanju Antonijević kaže da je situacija stabilna, ali da se sa rastom broja novozaraženih smanjuju i kapaciteti bolnice.

“Situacija je stabilna, imamo dovoljno kreveta za kovid obolele, ali moramo voditi računa, jer ovakvim tempom rasta zaraženih kapaciteti su sve manji i ukoliko se nastavi taj trend od 40 odsto pozitivnih na svakom testiranju, onda će se i kapaciteti brzo popuniti, što bi nas dovelo u problematičnu situaciju. Zato apelujem još jednom na građane da se suzdrže od okupljanja, masovnijih viđanja i druženja, jer nam preti situacija kao u trećem talasu”, zaključio je Antonijević.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još