Premijera predstave”Placebo” u Domu kulture”Gračanica”

Dom kulture „Gračanica“ i Narodno pozorište Priština organizuju premijeru predstave „Placebo“ u režiji Isidore Goncić.

Predstava će biti izvedena u sredu 24. februar 2021. godine u 19 časova.

“Reč ‘placebo’ dolazi iz latinskog jezika i znači ‘udovoljiću’ (od placeo – udovoljavam), a prvi put se pominje u latinskom prevodu Biblije. Godine 1811. ova reč je već ušla u Medicinski leksikon Hupera i Kvinsija, gde se navodi da je to bilo koji lek napravljen tako da više udovolji pacijentu, nego da ovaj ima koristi od njega. Placebo efekat, ta neverovatna sposobnost uma da ozdravi telo, koristi se i danas u medicini. To je pozitivan efekat izazvan autosugestijom bolesnika da mu neki lek pomaže. Ovaj efekat nastaje prihvatanjem neke neistine kao tačne, da bi se sačuvao ili postigao osećaj sigurnosti. Placebo pokazuje kako je naš um sposoban da pokrene promene u organizmu verujući u moć lažnog leka. Drama ‘Placebo’ Aleksandra Jugovića ide još dalje”, rekla je rediteljka Isidora Goncić.

Pored Goncićeve, autorsku ekipu predstave čine i koreografkinja Jovana Ikonić, kompozitorka Irena Popović Dragović, kostimografkinja Bojana Kostadinović i scenograf Goran Stojčetović.

U predstavi igraju: Nikola Ranđelović, Marko Pavlović, Bojan Stojčetović, Anika Grujić, Milena Pavlović, Nikola Đorđević, Strahinja Bičanin i Jasmina Stojiljković.

Predstava će se odigrati uz epidemiološke mere po preporuci nadležnih institucija. Cena ulaznice 250 dinara.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments