• Početna>
  • Vesti>

Učesnicima likovnog konkursa “Pranje ruku i vakcinacija” uručeni tablet računari

U prostorijama Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici dodeljene su nagrade povodom završenog likovnog konkursa na temu “Pranje ruku i vakcinacija”.

Najboljim učesnicima konkursa dodeljeni su tablet računari a specijalna priznanja za najkreativniju ideju dobile su Fatima Mehmeti i Sara Kitić iz Gračanice.

Na konkurs je pristiglo preko 150 dečijih likovnih radova, a žiri “Akvarijusa” odabrao je 18, po tri najuspešnija iz šest opština na Kosovu i Metohiji (Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Gračanica, Štrpce).

Dobitnica specijalnog priznanja Sara Kitić iz Gračanice kaže da se nije nadala da će osvojiti nagradu i da zadata tema uopšte nije bila laka.

“Nisam se nadala da ću osvojiti nagradu ali sam zaista zadovoljna i srećna. Nacrtala sam devojčicu koja se bori protiv korona virusa. Bilo je teško nacrtati tako nešto, ali ipak sam se potrudila i uradila najbolje što sam mogla” rekla je Sara .

Kriterijum za ocenjivanje radova bili su originalna ideja i likovna realizacija te ideje na zadatu temu, kao i uzrast dece.

Maša Milovanović iz Kosovske Mitrovice čiji je rad takođe nagrađen kaže da je zadovoljna nagradom i da je joj je crtanje bilo zanimljivo, jer je imala mogućnost da iz svog ugla prikaže epidemiju korona virusa.

“Ja sam ovde dve godine i stvar je ispala odlično. Nacrtala sam kako vakcina juri bakterije i dobila sam nagradu. Zadovoljna sam skroz i to sam crtala iz zezanja, ali eto to je dospelo ovde” kazala je Maša.

Najbolje ocenjeni radovi (po opštinama): Gračanica (Andrijana Stević, Marija Crvenković, Mateja Jović), Leposavić (Ana Blagojević, Ema Ignjatović, Petra Lašković), Kosovska Mitrovica (Magdalena Milić, Maša Ignjatović, Uroš Minić), Štrpce (Viktorija Staletović, Lana Kostić, Luka Radenoćević), Zubin Potok (Elenora Jovanović, Iva Milenković, Milica Filipović), Zvečan (Bogdana Šmigić, Jelisaveta Milojević, Sofija Jakovljević).

Ivana Milosavljević predstavnik UNICEF-a u Kosovskoj Mitrovici ističe da je konkurs održan u cilju podizanja svesti o ličnoj higijeni i samoj vakcinaciji kod dece.

“UNICEF je pokrovitelj ove aktivnosti i ovo je završetak jednog programskog pristupa. Kao što znate, UNICEF-u je upravo prioritet vakcinacija i održavanje higijene dece, posebno na ovako malom uzrastu jer se navike stiču od malih nogu. Ovo je naša kampanja vakcinacije koja je vezana za to kako deca treba da podižu svoju svest o održavanju lične higijene. Mi smo u sklopu toga pitali decu kako oni vide ove dve teme. Pored ovoga, radili smo i oslikavanje u Domovima zdravlja sa motivima vakcinacije, kako bismo taj prostor oplemenili i uredili ga da bude u sklopu sa dečijim interesovanjima, da to ne bude jedno strašno mesto već da bude mesto gde će deca da se igraju. Isto tako smo obezbedili i paketiće za decu koja dolaze na vakcinaciju” rekla je Milosavljević.

Direktor PKC “Akvarijus” Miljana Dunđerin navodi da je likovni konkurs još jedan zanimljiv i uspešan način koji prikazuje dečiju kreativnost.

„Ovo je jedan uspešan način da se pokaže koliko je dečija kreativnost neizmerna, čak i u trenucima kao što je panedmija korona virusa. Njihova radost je i dalje prisutna, čak su i ove, da tako kažem, loše priče o virusima, higijeni, vakcinaciji i svemu ostalome pretočene u vesele boje. Drago mi je što je učestvovalo više opština, jer nije jedna opština u pitanju i drago mi je što će dobiti poklone koji će im koristiti tokom onlajn nastave. Akcenat je na tome da se deca nauče ličnoj higijeni i uopšte vakcinaciji, ne samo protiv Kovida“ ističe Dunđerin.

Konkurs je raspisao Karitas Kosovo, implementirao PKC „Akvarijus“, a podržali UNICEF, Patronažna služba i Luxembourg AID & Development.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još