Nema ujedinjenja Kosova i Albanije bez – Srba

Nema ujedinjenja takozvanog Kosova i Albanije ukoliko im to ne omoguće Srbi, kaže za Sputnjik Demo Beriša, politički komentator i predsednik Matice Albanaca u Srbiji.

Beriša podseća da je ujedinjenje ili pripajanje Kosova Albaniji, kojim su Ramuš Haradinaj i Aljbin Kurti „pretili“ tokom izbornog procesa, prazna retorika jer je za tako nešto potrebna promena kosovskog Ustava.

Ukoliko bi Priština ipak rešila da krene tim putem morala bi da menja svoj Ustav.

„Da bi se Ustav Kosova promenio, neophodno je da pored dvotrećinskog broja glasova Albanaca glasa i šest poslanika srpske zajednice koji učestvuju u parlamentu“, napominje sagovornik Sputnjika.  

Tako da je u ovom trenutku nemoguće uopšte govoriti o tome da će doći do ujedinjenja Kosova i Albanije. 

Predizborna retorika zasnovana na željama

Podsetimo, Ramuš Haradinaj je rekao, izlažući svoj program za mesto predsednika pred izbore, da Kosovo ni posle 20 godina nije ni pred vratima članstva u NATO i UN, a nisu dobili ni viznu liberalizaciju, te da će ukoliko se stvari ubrzo ne promene, uslediti ujedinjenje sa Albanijom.

Savetnik bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija, Adilj Beharaj rekao je da Kurti traži ujedinjenje sa Albanijom, pa se posle seti da je to protivustavno. Sada, dodao je Beharaj, Kurti ima većinu i mora sam da organizuje referendum.

Trenutni zakon o referendumu može da se promeni u Skupštini Kosova, objasnio je on.

Izvor Sputnik

Comments