Petković: Zabrana ulaska na teritoriju KiM ekipi RTS-a flagrantan primer samovolje i nepoštovanja

“Odluka privremenih institucija u Prištini da novinarskoj ekipi Radio televizije Srbije koja snima emisiju “Pravo na sutra” zabrani ulazak na teritoriju Kosova i Metohije flagrantan je primer samovolje i nepoštovanja osnovnih ljudskih prava od strane Prištine, ali i sporazuma postignutih u Briselu” ističe u svom saopštenju direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Neosnovano je i licemerno obrazloženje Prištine da novinarima RTS-a ne dozvoli ulaz na teritoriju KiM jer “nisu poslali zahtev preko oficira za vezu” s obzirom na to da se ni u jednom jedinom dokumentu ne navodi da su mediji dužni ili obavezni da svoju posetu pokrajini najavljuju, ni Beogradu ni Prištini, niti su shodno tome, propisani bilo kakvi rokovi, dodaje Petković.

“O najnovijim potezima Prištine i zabrani ekipi emisije “Pravo na sutra” da izveštavaju sa KiM obavestio sam i Brisel i očekujem promptnu reakciju u zaštiti prava medija na slobodno izveštavanje i slobodu kretanja, što su osnovne civilizacijske vrednosti i demokratski postulati na kojima počiva i sama Evropska unija” poručuje Petković.

Medijima se mora omogućiti da nesmetano, bez zastrašivanja, pritisaka i bilo čije samovolje obavljaju svoju profesiju u cilju istinitog informisanja javnosti, dodaje se.

“Međutim, Priština pokušava da uvede novu praksu zabrana i zastrašivanja, posebno medijskih radnika u pokušaju da spreči da istina sa Kosova i Metohije dopre do što većeg broja ljudi. Ali, to je jalov poduhvat, jer istina uvek nađe put i nikakve rampe tu ne mogu da im pomognu” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments