Vučić: Ponovo će pritisak zbog Kosova biti samo na Beogradu

Predsednik Aleksandar Vučić u intervjuu za nemački dnevnik Bild rekao je da je neophodno pronaći kompromisno rešenje za kosovsko pitanje, i da se na tome teško radi, a da će na osnovu onoga što vidi danas, posebno nakon što je na dužnost stupio novi predsednik SAD Džozef Bajden, ponovo pritiskati samo Beograd.

Na konstataciju da Srbija može pristupiti EU samo “zajedno sa susednom državom Kosovo”, koju ne priznaje, i pitanje kada će se to promeniti, Vučić je odgovorio nemačkom listu da je to stvar različitog viđenja situacije i uslova Brisela.

“Vi kažete da je to susedna država, mi ne. To je stvar viđenja i uslov EU. Mi to vidimo drugačije. Da, i moramo pronaći kompromis sa Prištinom i teško radimo na tome. Za vas je to nešto što je od 2008. završeno. Ali za nas to, naravno, nije tako. Za Madrid, Atinu, Nikoziju, Bratislavu to, takođe, nije jasno, oni ne priznaju Prištinu”, naveo je Vučić za Bild.

Upitan kako može da izgleda taj kompromis, Vučić je rekao da je zabrinut, jer će, po onome što danas vidi, a posebno nakon stupanja na dužnost predsednika SAD Džozefa Bajdena, ponovo pritiskati samo Beograd.

“Zato sam zabrinut. Ako želimo održati mir, ako želimo da dođe više investitora iz Nemačke, onda su nam potrebna održiva rešenja. Ne verujem u zamrznute konflikte, za razliku od većine ljudi ovde, jer uvek postoji opasnost da jednog dana dođe neko i odmrzne ih”, naglasio je predsednik Srbije.

Na pitanje s kim mu je jednostavnije da pregovara – sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, Kine Si Đipingom, ili Francuske Emanuelom Makronom, odnosno nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Vučić je podvukao da sa svima mora razgovarati i da i oni razgovaraju između sebe.

“Zašto možete sa Rusijom da razgovarate o ’Severnom toku’, zašto možete da razgovarate sa Kinom o njihovim fabrikama i firmama? Zašto biste bili vi jedini koji imaju to pravo?”, upitao je Vučić.

Izvor: Beta

Foto: Beta/Miloš Miškov (arhiva)

Comments