• Početna>
  • Vesti>

Onlajn tribina “Antisemitizam i Holokaust na Kosovu i Metohiji”

Tribina “Antisemitizam i Holokaust na Kosovu i Metohiji” biće održana u petak (19. februar) sa početkom u 18 časova a svi zainteresovani je mogu pratiti na Fejsbuk stranici Doma kulture “Gračanica”.

Poseban akcenat stavljen je na život kosovskometohijskih Jevreja između dva svetska rata, kada je pod uticajem jačanja fašizma i nacizma u Evropi, antisemitizam u Kraljevini Jugoslaviji sve više dobijao na snazi.

Tematski okvir odnosiće se na istoriju Holokausta na Kosovu i Metohiji od 1941. do 1945. kada je bezmalo čitavo jevrejsko stanovništvo tokom tog perioda ubijeno. Sefardi i Aškenazi ovoga kraja, kao i oni Jevreji koji su se sticajem prilika tu zatekli i dočekali okupatora, iskusili su dotle neviđenu opasnost. Bez mogućnosti da značajno utiču na poboljšanje svog položaja, imali su suočiti se sa svim segmentima Holokausta – psihičkim, materijalnim i biološkim zatiranjem. Na tribini će biti prezentovana i surova svakodnevica kosovskometohijskih Jevreja tokom nacističke okupacije; pokušaji bekstva i pružanja otpora, te primeri spasavanja i ostalih oblika odnosa lokalnog stanovništva prema unesrećenim komšijama.

O antisemitizmu i Holokaustu na Kosovu i Metohiji govoriće istoričari Aleksandar Gudžić i Miloš Damjanović.

Predavanje prati dokumentarni film „Sećanje“ koji su priredili učenici Železničke tehničke škole iz Beograda sa svojom nastavnicom sociologije Nadom Banjanin Đuričić.

Film je prikazan u okviru svečane komemoracije „Sećanje u našim očima – sa generacije na generaciju“ koja je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, organizovana 24. januara 2017. godine u Kulturnom centru Reks u Beogradu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još