• Početna>
  • Vesti>

Jarinje: Protest novinara zbog onemogućavanja ulaska na Kosovo ekipi RTS-a


Ekipi emisije „Pravo na sutra“ Radio televizije Srbije, već treći dan Kosovska policija ne dozvoljava da uđe na Kosovo. Tim povodom, novinari srpskih redakcija sa Kosova okupili su se na Jarinju i zatvaranjem puta pokušali da ukažu na kršenje slobode medija. Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić, pozvao je predstavnike vlasti u Prištini da omoguće slobodu kretanja novinarima i nesmetano obavljaju svoj posao.

Više od dvadesetak novinara položilo je televizijsku opremu i blokiralo put na oko pet minuta. Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo “Sloboda medija” i “Sloboda govora”.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić, rekao je da ovim činom žele da pruže podršku kolegama i istovremeno izraze protest i nezavodoljstvo.

“Ovo je klasično maltretiranje, ugrožavanja ljudskih prava i medijskih sloboda. Takođe, ovo je kršenje svih civilizacijskih vrednosti i normi i ovo mora da prestane odmah. Neshvatljivo je, da i predstavnici međunarodne zajednice kojima su puna usta slobode medija koji nam govore da su slobodni mediji ogledalo jednog demokratskog društva ćute na sve ovo. Neshvatljivo je da i predstavnici Srba u kosovskim institucijama ćute, ako su se odmorili od izbornog slavlja mislim da bi trebalo da nešto konkretno urade, jer je ovo treća ekipa u poslednjih nekoliko dana koja je ovde zadržana”, rekao je Ničić i pozvao predstavnike vlasti u Prištini da omoguće slobodu kretanja novinarima i da nesmetano obavljaju svoj posao.

Urednica emisije „Pravo na sutra“ Svetlana Vukmirović, kazala je da još uvek nisu dobili obrazloženje zašto su zadržani i ne mogu da uđu na Kosovo.

“Redovno radimo emisiju `Pravo na sutra` i za naš dnevnik stalno izveštavamo o različitim temama. Do sada nam se ovako nešto nije dogodilo, smatramo da je osnovno da nam se da objašnjenje. Za novinarski rad ovako nešto je nedopustivo”, rekla je Vukmirovićeva.

Udruženje novinara Srbije ranije je saopštilo da će o ovom udaru na slobodu štampe obavestiti međunarodne institucije i udruženja i podseća da je ovo treći slučaj u poslednja tri dana da kosovski organi ne dozvoljavaju novinarima da izveštavaju.

Na dan izbora na Kosovu, na administrativnom prelazu Jarinje zadržane su i ekipe Regionalne televizije Kraljevo i Televizije Pink, kojima nije dozvoljeno da uđu na Kosovo.

Izvor: RTV Kim

Foto: Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još