Gračanica: Likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“

Dom kulture „Gračanica“ organizuje sedmodnevne likovne susrete „Jesen u Prizrenu“ od 16 – 23. februara 2021. godine.  Likovna kolonija se do sada održavala u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena, ali zbog epidemioloških mera i mogućnosti da slikari stvaraju bez kontakta jedni sa drugima ove godine biće održana u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.

Dom kulture „Gračanica“ ugostiće sedam slikara: Emila Sferu i Snežanu Manasić iz Pančeva, Đorđa Stanića iz Užica, Dejana Krgu i Svetlanu Milutinović iz Beograda, Božicu Milojević iz Niša i Bobana Filipovića iz Raniluga

„Jesen u Prizrenu” je kolonija tematski vezana za izuzetne simbole i dragulje našeg nasleđa i održava se po šesti put. Do sada smo imali dosta događaja u Svetim Arhangelima, Atrijumu crkve Svetog Spasa i u Bogosloviji „Sveti Kirilo i Metodije”. Ovom kolonijom nastojimo da održimo kontinuitet povratka srpske stvarajuće umetnosti i kulture u ovaj grad, u kome je do rata 1999. godine živelo više od deset hiljada Srba.Umetnici će posetiti mesta koja su stradala u Pogromu marta 2004. kao i sam grad Prizren i to će biti njihova obnova.“- rekao je Nebojša Jevtić, urednik Galerije Doma kulture Gračanica.

Izložba radova biće održana u Prizrenu i Gračanici.

Pokrovitelj kolonije je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije uz nesebičnu podršku Eparhije raško-prizrenske, navodi se u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još