• Početna>
  • Vesti>

Poruke Kurtija dok se čekaju zvanični rezultati izbora na Kosovu

Čekaju se zvanični rezultati izbora na KiM, koje su prve poruke Kurtija
Srpska lista osvojila je svih deset garantovanih mandata za srpsku zajednicu u Skupštini privremenih institucija u Prištini. Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija pobednik je na vanrednim parlamentarnim izborima i, prema prvim procenama, moći će sa poslanicima nesrpskih manjina da formira vladu. Kurti je izjavio da neće biti osvete ali će biti odgovornosti. Za dijalog sa Beogradom kaže da mu nije među prvim prioritetima.

Na prvom zajedničkom postizbornom predstavljanju Aljbin Kurti je Vjosu Osmani predstavio kao predsednicu, a ona njega kao premijera. Zajedno su ocenili da je pobeda Samoopredeljenja kazna za sve koji su lične interese stavljali ispred narodnih, te da dobijeno poverenje neće iskoristiti za osvetu već za rad i jednakost.

“Nećemo da se svetimo nikome, ali tražićemo odgovornost i pravdu. Ova pobeda nije moja niti pokreta Samoopredeljenje, ovo je vaša pobeda”, poručio je Kurti.

A pre no što počnu zajedno da deluju, treba da sačekaju i zvanične rezultate izbora. Prema 99 odsto prebrojanih glasova, Samoopredeljenje će moći da računa na 55 poslaničkih mandata.

U Prištini veruju da će glasovima dijaspore pokret Samoopredeljenje biti ojačan, i možda će doći u situaciju da bez uslovljavanja formira vladu.

“Jednostavno, videćemo jednu vladu u kojoj će biti Samoopredeljenje, lista srpska i ostale nesrpske zajednice”, kaže analitičar Fatmir Šeholi.

Dan nakon izbora EU očekuje od novih vlasti u Prištini da se angažuju konstruktivno u nastavku dijaloga sa Beogradom i iskoriste priliku za postizanjem sveobuhvatnog sporazuma.

I u Beogradu poručuju da su za dijalog.

“Pobedom Samoopredeljenja se u potpunosti menja politička situacija na Kosovu kada su albanske političke partije u pitanju. Država Srbija, Beograd i Aleksadar Vučić su za dijalog. Samo kompromisnim rešenjem u dijalogu možemo doći do istorijskog pomirenja srpskog i albanskog naroda”, navodi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Aljbin Kurti, međutim, kaže da dijalog nije među prioritetima njegove buduće vlade.

“Čim bude premijer imaćemo priliku da vidimo da će stići pismo iz SAD u kome će se tražiti kao i predsedniku Vučiću kompromisno rešenje za dalji tok razgovora, i od toga ne može da beži”, ukazuje Šeholi.

Prve vidljive promene nakon izbora su da je Fatmir Ljimaj iz ratnog krila bivše OVK najverovatnije otišao u istoriju, a ostavku je zbog najlošijeg rezultata od osnivanja stranke, podneo i Isa Mustafa, predsednik Demokratskog saveza, koji je formirao Ibrahim Rugova.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još