• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Ni posle dve decenije niko ne odgovara za zločin u Livadicama

Danas se navršava 20 dugih godina od jednog od najmonstruioznijih zločina počinjenih od strane albanskih terorista na Kosovu i Metohiji kada je u napadu na autobus “Niš ekspresa” u Livadicama kod Podujeva poginulo dvanaestoro i povređeno četrdeset troje raseljenih Srba koji su išli da obeleže Zadušnice u Gračanici, podseća u saopštenju Kancelarija za KiM Vlade Republike Srbije.

“U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić i Nebojša, Snežana i Danilo Cokić koji je imao svega dve godine Ni posle dve decenije za ovaj zločin nisu odgovarali ni neposredni izvršioci ni njihovi nalogodavci, a porodice stradalih i dalje čekaju pravdu za svoje najmilije”,navodi se u saopštenju.

“Zločin u Livadicama najbolniji je primer da u Prištini i dalje ne postoji spremnost da se raskrsti i suoči sa počinjenim zločinima, o čemu svedoči i glorifikacija zločina terorističke UČK kojoj smo prethodnih meseci svedočili.

Ovaj zločin predstavlja i ogledalo i poraz međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji koja se pokazala nespremnom i nezainteresovanom da osigura bezbednost za Srbe na KiM i pravdu za sve žrtve, posebno jer se ovaj zločin desio u prisustvu međunarodnih snaga bezbednosti.

Očekujemo da se odgovorni za ovaj i druge zločine nad Srbima privedu pravdi i u tom smislu tražimo i od međunarodne zajednice da ponovo otvore ovaj, ali i druge nerešene slučajeve zločina nad Srbima i žrtvama makar posle dve decenije donesu mir, a porodicama trunku utehe.

Vlada Republike Srbije nikada neće prestati da traži pravdu za žrtve ovog i drugih monstruoznih zločina počinjenih širom pokrajine”, zaključuje u saopštenju za javnost Kancelarija za KiM Vlade RS.

Izvor: RKM(saopštenje)

Comments

Pročitaj još