• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: Najnovije kršenje prava na slobodu kretanja

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje pokušaj privremenih institucija u Prištini da medijskoj ekipi Radio televizije Srbije onemoguće ulazak na teritoriju pokrajine. 

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, ovo je treći slučaj u nizu da kosovska policija ne dozvoljava novinarima iz centralne Srbije da izveštavaju sa Kosova i Metohije. 

Prethodno je medijskim kućama RTV Pink i RTV Kraljevo zabranjen prelazak preko administrativne linije na Jarinju, a novinari ovih redakcija suočili su se sa višesatnim, neosnovanim proverama od strane kosovske policije, da bi bez obrazloženja bili sprečeni da obave svoj novinarski zadatak. 

Kroz isti tretman od juče poslepodne prolaze i novinari RTS-a koji snimaju serijal “Pravo na sutra” o otetoj i uzurpiranoj imovini na KiM. 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju i o ovom najnovijem kršenju prava na slobodu kretanja, prava na slobodu izveštavanja i informisanja s kojim su se suočili novinari RTS-a, obavestiće administraciju EU u Briselu. 

Očekujemo od evropskih predstavnika da se jasno odrede prema politici zabrana i rampi koju sprovode institucije u Prištini i omoguće medijima iz centralne Srbije da nesmetano, bez pritisaka, maltretiranja i zastrašivanja obavljaju svoj novinarski zadatak. 

Da li ovakve zabrane zapravo služe da se spreči da istina o dešavanjima na Kosovu i Metohiji  bude dostupna široj javnosti? 

Nedopustivo je da novinari bilo koje medijske kuće imaju tretman kakav prethodnih dana imaju mediji iz centralne Srbije koji pokušavaju da izveštavaju sa prostora Kosova i Metohije.

Izvor: RKM saopštenje

Comments

Pročitaj još