• Početna>
  • Vesti>

Ombudsman: Izbori na Kosovu održani u mirnoj i demokratskoj atmosferi

Izborni proces se u celosti odvijao u sigurnoj, mirnoj, slobodnoj i demokratskoj atmosferi, ocena je Institucije ombudsmana čiji su službenici nadgledali proces glasanja na Kosovu, uz primedbu da je na pojedinim biračkim mestima uočeno nepoštovanje antikovid mera, prenosi Kossev.

Pri Centralnoj izbornoj komisiji bila su akreditvana 43 službenika ove institucije koji su bili raspoređeni u mobilne ekipe u skoro svim opštinama na Kosovu.

Ombudsman zaključuje da se izborni proces u celosti odvijao u sigurnoj, mirnoj, slobodnoj i demokratskoj atmosferi.

„Zrelost građana s jedne strane i maksimalna posvećenost koju je CIK u celini pokazao u pripremi i organizaciji ovih izbora, označili su izuzetno važan trenutak za poštovanje slobodne volje građana i nivoa demokratije u zemlji, prema tome, iz perspektive poštovanja i ostvarivanja ovog političkog prava, Ombudsman izražava njegovo maksimalno uvažavanje i ocenjivanje“, poručili su.

Ova institucija zahvalila je Kosovskoj policiji na, kako su naveli, profesionalnoj podršci koju je pružala tokom čitavog izbornog dana.

Ipak, poručuju i da je bilo i „specifičnih segmenata iz perspektive ljudskih prava koji su privukli pažnju posmatrača Ombudsmana“, a koji se odnosi na nepoštovanje antikovid mera.

Izvor Danas

Comments

Pročitaj još