• Početna>
  • Vesti>

Joksimović: Dijalog od početka utiče na evropske integracije Srbije

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da dijalog Beograda i Prištine od početka utiče na proces evropskih integracija i dodaje da Srbija jeste za kompromisno rešenje, ali da druga strana mora da ispuni svoje obaveze, prenosi Tanjug.

Ona je dodala da postoji pitanje postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma, ali je napomenula da je to očigledno vrlo teško postići, što pokazuje i činjenica da je prošlo skoro osam godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da ključni element, Zajednica srpskih opština, još nije formirana.

“Postoje druge brojne teme od imovinskih pitanja, interno raseljenih, pitanja zaštite srpskog kulturno istorijskog nasleđa i mnoga druga koja nisu stigla na sto, a pre svega je trebalo da stigne Zajednica srpskih opština”, ukazala je Joksimović.

Navodeći da se sutra održavaju izbori na Kosovu i Metohiji, Joksmović je poručila da je važno da srpski narod pokaže posvećenost i odgovornost, i da time dodatno unapredi i ojača i svoju i poziciju Beograda.

Ona je primetila i da je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak uveo novi sistem političkog izveštavanja, odnosno podigao ga je na više politički nivo.

“Cilj evropske administracije i Lajčaka jeste da dođu u, po njima, razumnom roku do nekog predloga sveoubuhvatnog rešenja. Mislim da to nije lako postići. S naše strane opstrukcije se do sada se nisu pojavljivale. Zna se s koje strane stižu opstrukcije. Dijalog sa Prištinom je važno pitanje i svakako utiče na naš proces evropskih integracija”, rekla je ona.

Upitana koliko će nova američka administracija uticati na dijalog sa Prištinom, ali i na proširenje EU, Joksimović podseća na Lajčakove reči da se ponovo osnažuje evro-atlansko partnerstvo.

“Kada je u pitanju i Zapadni Balkan i tema dijaloga Beograda I Prištine odnosi se vraćaju na neka vremena pre administracije Donalda Trampa sa kojom je Srbija korektno sarađivala po ovom pitanju. Ne treba zbog toga da budemo frustrirani, jer smo mi bili koretkna strana koja je spremna za kompromis, ali za taj kompromis je potrebna i odgovornost druga strana tj Prištine”, navela je Joksimović.

Joksimović je istakla da je važno da se uz sve probleme koji postoje u tom dijalogu, interesi Srbije ponovo uzimaju kao legitimni interesi i ponovo su na stolu.

Izvor: Kosovo online / Tanjug

Comments

Pročitaj još