EU uoči kosovskih izbora: Uvereni smo da će predsednik biti brzo izabran i formirana vlada

Šef kancelarije Evropske unije – specijalni predstavnik EU i šefovi misija država članica EU na Kosovu, saopštili su da sa velikom pažnjom prate pripreme za vanredne parlamentarne izbore i zahtevali da izborni proces bude transparentan, izbori verodostojni i inkluzivni.

„Pozivamo sve relevantne kosovske institucije da deluju u skladu sa međunarodnim standardima, bez političkog pritiska i da poštuju odluke Centralne izborne komisije i pravosuđa. Podstičemo građane Kosova da ostvare svoje biračko pravo poštujući sve mere protiv pandemije kovid -19“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je EU poslala izbornu ekspertsku misiju (EEM) na Kosovo koja pokriva čitav proces pripreme za izbore, glasanje i prebrojavanje, uključujući i fazu žalbe.

„EEM će pripremiti izveštaj o izborima, uključujući preporuke o tome kako dalje poboljšati i ojačati izborni proces“, dodaje se u saopštenju.

Naglašava se da će diplomate iz kancelarije EU, specijalni predstavnik i predstavništva država članica EU, zajedno sa ostalim međunarodnim kolegama, pažljivo nadgledati izborni proces na dan izbora posećujući biračka mesta.

Takođe EU pozdravlja i podržava rad kosovskih organizacija civilnog društva u praćenju izborne kampanje i procesa na dan izbora.

Ističući snažno i stabilno partnerstvo sa Kosovom iz EU navode da su spremni da stupe u kontakt sa izabranim članovima Skupštine.

„Uvereni smo da će nova skupština brzo izabrati predsednika i da će nova vlada biti formirana na vreme kako bi promovisala dalje reforme i razvoj, borila se protiv korupcije, jačala vladavinu zakona i unapređivala evropsku budućnost, uključujući nastavak dijaloga između Beograda i Prištine uz pomoć EU“, navodi se u saopštenju.

EU pozdravlja i diskusiju o sprovođenju preporuka uzastopnih izveštaja misija za posmatranje izbora Evropske unije sa kosovskim vlastima nakon izbora.

„Pozivamo sve stranke da naporno rade nakon izbora kako bi sprovele te preporuke“, poručuju iz EU.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments