• Početna>
  • Vesti>

Rakić: Pritisci Prištine neće preseći naše veze sa Beogradom

Predsednik Srpske liste Goran Rakić u intervjuu za Politiku je istakao da Priština permanentno nastoji da umanji snagu srpskog naroda kroz pokušaje slabljenja Srpske liste u institucijama na centralnom i lokalnom nivou, što pokazuje i odluka da se onemogući pravo glasa hiljadama Srba širom Kosova i Metohije.

“Radom na terenu sa građanima, ali i analizom, dobili smo podatke da je određenom broju građana čak i uz posedovanje kosovskih dokumenata onemogućeno pravo glasa, jer ih nema na biračkom spisku. Podsetiću vas da Zakon o opštim izborima garantuje da na izborima mogu da se koriste i izbegličke legitimacije kao i legitimacija raseljenih lica, a to se na terenu ignoriše. Ovde govorimo u hiljadama naših sugrađana koji su proterani, a kojima se danas uskraćuje i pravo glasa.

Da li je posle nove odluke Prištine moguće da SL osvoji svih deset mandata?

Ova odluka Centralne izborne komisije biće dodatni podstrek svim našim sunarodnicima da 14. februara pokažu koliko nas ima, koliko podržavaju politiku Srpske liste u čijoj osnovi je očuvanje snažnih veza, tačnije pupčane vrpce između Beograda i Srba na Kosovu i Metohiji.

Kada je najteže Srbi budu najbolji, pa ne sumnjam da će tako da bude i ovog puta. Srbi na ovim prostorima politički su vrlo pismeni i mudri, sumnjam da će bilo kada podržati one koji se predstavljaju srpske partijama, a u kampanji idu ruku pod ruku sa zagovornicima takozvane Velike Albanije.

Srpski narod je uvek bio uz svoju državu i svi ćemo biti pod barjakom Srpske liste okupljeni oko politike Aleksandra Vučića.

Procene su da bi mogla da se formira postizborna koalicija Kurti- Haradinaj. Oni prednjače u zagovaranju “velike Albanije”…

Zbog odgovornosti posla kojim se bavim, ne volim da se bavim predviđanjima. Na nama je da vredno radimo, što je unutar prištinskih institucija vrlo teško ali mi znamo da nemamo drugog puta osim da se borimo političkim sredstvima da zaštitimo naš narod, njihovu imovinu, ali i našu Srpsku pravoslavnu crkvu. Uspeli smo uz politiku Aleksandra Vučića da sačuvamo mir i narod na ovim prostorima, a tako ćemo i nastaviti uz podršku našeg naroda. Mi se za razliku od Albanaca nikada nismo mešali ko će da ih predstavlja. Oni sada neskriveno sa sobom vode neke Srbe koji su podobni i koji neće biti u službi naroda, već u službi ciljeva Albanaca. Ipak, ko god bude bio izabran od strane Albanaca, mora da ima na umu činjenicu da mora da pokaže poštovanje prema srpskom narodu ukoliko želi bilo kakvu saradnju sa Srpskom listom.

Tačku Briselskog sporazuma o Zajednici srpskih opština skoro da više niko i ne spominje. Čini li Vam se da će to biti samo još jedno mrtvo slovo na papiru?

Naravno da Albanci uz prećutnu saglasnost Evropske unije guraju po strani sve one tačke sporazuma koje su u interesu srpskog naroda. A, najvažnije je formiranje Zajednice srpskih opština, zato je potrebno da u rukama Srba bude svih 10 mandata kako bi smo nastavili da insistiramo na sprovođenju sporazuma i podsećali Evropsku uniju da je Zajednica srpskih opština obaveza Prištine koju je garantovao Brisel. Od toga nikada nećemo odustati.

Rekli ste da se Srbi više neće voditi politikom ulice, već će institucionalno braniti srpske interese. Kako kada svaki, bio to i srpski predlog, a da ne govorimo o uredbi ili zakonu, budu preglasani?

Odgovoriću vam kontra pitanjem. Šta nam drugo preostaje? Da se borimo ili da odustanemo? Kao predsednik Srpske liste zajedno sa našim ministrima poslanicima i gradonačelnicima uvek ću insistirati na mirnom rešavanju problema. Naša obaveza je da zaštitimo naš narod i sprečimo sukobe kako ne bismo ugrozili ionako krhki mir.

Apsolutna je istina da postojeći institucionalni okvir ne garantuje zaštitu prava našeg naroda i naše crkve. Podsetiću vas da je poslednja vlada srušena na osnovu odluke Ustavnog suda u Prištini koji je doneo odluku o vraćanju 23 hektara Manastiru Visoki Dečani, ali ova odluka je i dalje mrtvo slovo na papiru.

 Mogu li Srpsku listu da ugroze Rašić, Petković, Rada Trajković, a kandidati su 14. februara?

Srpski narod na Kosovu i Metohiji itekako mogu ugroziti ljudi koji je otvorene rade u interesu Albanaca. A, ponies se se jer ih po ramenu tapše Aljbin Kurti koji je najavio formiranje takozvane velike Albanije, ali i oduzimanje prava srpskom narodu. To nije opasnost po Srpsku listu, već po naš narod i naše nacionalne interese.

Mi kao narod moramo 14. februara da podržimo naše kandidate koji su verni vojnici svog naroda i svoje zemlje.

Da li su vam poznati stavovi međunarodne zajednice koja naginje albanskoj strani i da li su eventualno promenili kurs po pitanju srpskog povratka, bezbednosti i zaštite kulturnih dobara srpske pravoslavne crkve, kao i o drugim pitanjima koja ne idu na ruku Srbima?

Ne bih se previše bavio visokom politikom. Nama je najvažnija saradnja sa onim međunarodnim organizacijama koje su pre svega zadužene za bezbednost, gde prvenstveno mislim na Euleks i Kfor. Sa njima imamo redovne sastanke, aktivno delujemo u radu i od njih zahtevamo da preventivnim delovanjem, posebno u sredinama južno od Ibra, zaštite naš narod, imovinu ,ali i naše crkve i manastire koji su neretko na meti vandala i ekstremista.

Ipak, činjenica je da su dva stuba našeg opstanka na ovim prostorima podrška naše države i kancelarije za Kosovo i Metohiju sa direktorom Petrom Petkovićem na čelu, kao i jedinstvo našeg naroda koje će biti na testu na ovonedeljnim izborima.

Izvor: Politika

Comments

Pročitaj još