Odobrena prva faza proizvodnje ruske vakcine u “Torlaku”

Delegacija ruskih stručnjaka odobrila je da na institutu “Torlak” počne prva faza proizvodnje ruske vakcine protiv koronavirusa “sputnjik V”, izjavio je ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i dodao da bi proizvodnja mogla da počne za dva ili tri meseca.

Nenad Popović je rekao da je delegacija u kojoj su predstavnici Ministarstva industrije, Fonda direktnih investicija i ruske Agencije za lekove zadovoljna onim što je videla u “Torlaku”.

“Prva faza je preliminarno odobrena i ta mogućnost postoji za dva ili tri meseca, sa malim izmenama. Pismeni izveštaj ćemo dobiti za nekoliko dana”, rekao je Popović koji je sa timom ruskih stručnjaka obišao laboratoriju Torlak.

Istakao je da prva faze proizvodnje podrazumeva transport supstance iz Rusije, punjenje u ampule na “Torlaku” i pakovanje i distribuciju vakcine po Srbiji i u regionu.

Popović je najavio da će u narednih 10 ili 15 dana u Srbiju doći druga grupa stručnjaka iz Rusije koji će utvrditi mogućnosti za drugu fazu proizvodnje, odnosno puni ciklus proizvodnje na “Torlaku”.

“Što se tiče druge faze, potrebno je još nekoliko poseta kako bismo imali punu tehničku informaciju šta je sve potrebno, ali po preliminarnim informacijama i zaključcima ruske ekipe i ta faza je veoma moguća”, napomenuo je Popović.

Izvor RTS

Comments