• Početna>
  • Vesti>

Pantović: Presuda Đokiću nepravedna i u sukobu sa izvedenim dokazima

Advokat Ljubomir Pantović koji je pravni zastupnik danas osuđenog Zorana Đokića iz Peći, ocenio je da je presuda njegovom klijentu, koji je osuđen na 12 godina zatvora, duboko pogrešna i nepravedna.

“Ovo je jedna duboko pogrešna, nepravična presuda, presuda koja je u sukobu sa svim izvedenim dokazima u ovom predmetu i pre svega u sukobu sa pravom okrivljenog da ima pravično suđenje. Da to ilustrujem reći ću da je glavnoi svedok tužilaštva i jedini očevidac ratnog zločina za koji je Zoran Đokić osuđen, identifikovao drugog čoveka, drugu osobu da je izvršila ovaj zločin, a ne Zorana Đokića. U normalnim okolnostima Zoran Đokić ne bi bio ni optužen, a ovde vidite da je i osuđen na jednu dugogodišnju drakonsku kaznu zatvora”, rekao je Pantović.

Pantović je dodao da, nažalost, nema normalnih okolnosti kad su suđenja ove vrste u pitanju.

“Vi ste svedoci da svakodnevno imamo natpise u medijima o srpskom genocidu, o ratnim zločinima, koji nisu kažnjeni na Kosovu. Imali smo pre šest-sedam meseci u Prizrenu, posle jednog ovakvog suđenja, bukvalno napad grupe građana na zgradu suda i veliki sukob policije i građana. Imali smo napad na vozilo kojim je okrivljeni dovezen u sud. Imali smo ovde u ovoj zgradi demonstracije građana, koji su protestovali zbog odluke Apelacionog suda”, podsetio je Pantović.

Kako je konstatovao, reč je o jednoj potpuno “nenormalnoj situaciji”, koja je po njegovom mišljenju slična situaciji u kojoj je Kosovo bilo 2000. godine, kada je, kako kaže, Unmik rešio da lokalne sudije ne mogu da sude ovu vrstu dela i kada su Unmik sudije bile većina u sudskim većima. Međutim, dodao je on, Unmik sudija više nema.

“Nema i ja sam više puta rekao, pravićemo ih od blata. Zaista šteta što ih nema, mislim da su prerano otišli. Kosovsko pravosuđe nije osposobljeno ili nije voljno da ovu vrstu krivičnih dela sudi na fer način. Naprotiv, sudi se na ovakav način kako sam malopre rekao”, rekao je Pantović.

Pantović je dodao i da će svakako, nakon što presusudu od suda dobije u pisanom obliku i nakon što vidi razloge i obrazloženje za presudu, podneti žalbu Apelacionom sudu.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još