Gračanica: Skoro 100 hektara oranica i dalje pod vodom

Direktor Odeljenja za poljoprivredu i šumarstvo opštine Gračanica Dragiša Stojanović kaže da Komisija privodi kraju procenu štete, koju su na njivama i oranicama prouzrokovale januarske poplave, a kako je napomenuo, voda sa mnogih površina još uvek se nije povukla, prenosi Kosovo pres.

Iako je od poplava, koje su u prvoj polovini prošlog meseca izazvale višednevne padavine prošlo skoro mesec dana, šteta koju su pričinile, još uvek se procenjuje.

Stojanović je napomenuo da se voda nije povukla u potpunosti sa oranica koje su pod pšenicom, tako da se još uvek ne može proceniti precizno kolika je šteta.

“Procenjuje se da je blizu 100 hektara još uvek pod vodom. Voda se i dalje zadržala u priobalju reke Sitnice kao u blizini gradilišta velikog tržnog centra u ataru sela Livađa. Tu su radovima zatrpani prirodni kanali kojima je voda oticala iz polja, tako da sada u ovom delu imamo više od 15 hektara pšenice pod vodom”, rekao je Stojanović.

Kako je dodao, opštinska komisija je po pozivu izlazila na teren i procenjivala štetu, a takođe i po službenoj dužnosti.

“Imali smo velike površine pod vodom, čitavo priobalje Sitnice je poplavljeno, sve što je bilo pod pšenicom u ataru sela Skulanevo, Lepina, Radevo, Batuse, bilo je poplavljeno, Kada se voda bude povukla moći ćemo da sagledamo štetu i posledice poplave koje svakako nisu male”, rekao je Stojanović.

Napomenuo je i da će najveću štetu pretrpeti pšenica i ostale ozime kulture koje su i dalje pod vodom, dok za voćnjake nema opasnosti iako je posle poplave bilo mraza.

“Voćke su tada bile su stanju hibernacije, tako da poplave nisu mogle da im naude”, rekao je Stojanović.

Posledice poplava koje su 11. januara pogodile devet sela u opštini Gračanica još uvek se saniraju.

Izvor i foto: Kosovo onlajn

Comments

Pročitaj još