• Početna>
  • Vesti>

Fon Kramon: Neophodna transparentnost dijaloga Beograda i Prištine

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon smatra da je transparentnost oko procesa dijaloga Beograda i Prištine neophodna da bi se za kompromise dobila podrška građana.

„U prošlosti nismo bili zadovoljni dijalogom“, istakla je Fon Kramon, u diskusiji na temu predstojećih izbora na Kosovu, u organizaciji Austrijskog instituta za međunarodnu politiku (OIIP) i podsetila da je sklopljen 31 sporazum u okviru dijaloga koji je vođen u briselu, ali da, kako tvrdi, niko ne zna šta je primenjeno, ašta nije.

„Svi pregovarači rade nešto iza kulisa, imali smo razne anekse. Proces nije transparentan“,istakla je Fon Kramon.

Ona se, kako je naglasila, zalaže za uspostavljenja mehanizma koji bi prikazao koji sporazumi postoje, ko je koji primenio, ko se nije držao sporazuma, i šta je potrebno dalje činiti.

„Neophodno je da sve bude jasno i transparentno, jer samo jasnom vidljivošću procesa možemo lakše dobiti podršku za kompromise od građana“; uverena je ona.

Kada je reč o transatlanskoj saradnji u rešavanju kosovskog pitanja Fon Kramon je kazala da je Briselu nedostajala podrška SAD u poslednje četiri godine.

„Umesto toga imali smo „hice sa strane“ iz Vašingtona, koji nisu bili korisni za ovaj proces. Uz toi netransparetne sporazume za koje niko ne zna kome služe izuzev Donaldu Trampu“,smatra ona.

To je, kaže, bilo veliko opterećenje za EU, koja nije bila uključena u te sporazume. Prema njenim rečima ako briselska i vašingtonska administarcija ne vuku na istu stranu užeta onda se stvara razdor na terenu. Založila se za liberalizaciju viznog režima EU sa Kosovom i izrazila nadu da će ona biti finalizovana tokom predsedavanja Slovenije EU, u drugoj polovini godine.

Što se tiče izbora na KiM rekla je da očekuje da će posle 14.februara na Kosovu pasti odluka u korist evropskih integracija.

Naglasila je da region Zapadnog Balkana nema drugu alternativu, ali da je za to potrebno i da buduće vlasti na Kosovu imaju visok stepen političke spremnosti na kompromis. Kada je reč o procesu proširenja naglasila je da je novom metodologijom uzeta u obzir skeptičnost Francuske prema tom procesu, ali da je važno da u centrima Eu moći ne rade protiv, rekla je ona.

Poslanik Narodne partije Austrije (OVP) u Evropskom parlamentu Lukas Mandl, inače kosovski lobista, naglasio je da ne može biti pristupanja Srbije EU bez priznanja Kosova.

„ Ne želimo da u EU uvezemo situaciju da jedna članica ne razgovara sa susedom, koji može postati članica, i da ga ne priznaje“, naveo je on.

Faruk Ajeti iz OIIP-a rekao je da je dijalog Beograda i Prištine neizbežan i potreban.

„Dijalog je proteklih godina pokazao koliko je teško ostvariti približavanje dve strane, pa je i bilans nezadovoljavajući. Postignut je 31 sporazum, a neki od njih nisu primenjeni zbog nedostatka političke volje na obe strane“, istakao je on.

Dijalog će, prema njegovim rečima, i za novu vladu u Prištini biti važan, a može biti i od odlučujućeg značaja.

Dopisnik bečkog dnevnika „Standard“ sa Zapadnog Balkana Adelheid Velfel prenela je da je, u razgovoru sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem videla da im dijalog sa Beogradom nije važan. Kazala je da oni žele da razgovaraju o nestalima, ali ne i o drugim temama. Prenela je da na Kosovu trenutno postoji velika skepsa prema EU i dijalogu.

Lektor sa prištinskog Fakulteta političkih nauka Bekim Balići ukazao je da je pobednik na predstojećim izborima već poznat, samo treba videti da li će biti u stanju sam da vlada.

Prema njegovim rečima razlog toga je sukob generacija, ali i nezadovoljstvo stanovništava upravljanja krizom i privredom.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još