Vučić: Sutra stiže još 500.000 doza kineske vakcine “Sinofarm”, do kraja meseca i vakcine “Astrazeneke”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da sutra stiže još 500.000 doza vakcine “Sinofarm”. Do kraja februara “Fajzer” će isporučiti još 88.000 doza vakcine, ali i kompanija “Astrazeneka”.

Predsednik Vučić je, tokom vanrednog obraćanja medijima, rekao da su kineske vakcine u srpskom magacinu i Kini i da će sutra stići u Srbiju.

Dodao je da je jutros stiglo još 50.000 vakcina “sputnjik” za prvu dozu, i da će u narednih 15 dana stići još 50.000 za drugu dozu.

Naveo je da će Srbija do kraja februara dobiti još 88.000 vakcine “Fajzer”, ali i vakcinu kompanije “Astrazeneka”, između 125.000 i 150.000 doza do 20. februara, za šta je potpisan ugovor. 

“Od četvrtka-petka idemo, uz revakcinaciju, na dalju masovnu vakcinaciju”, istakao je Vučić. 

Pohvale na račun Srbije 

Vučić je zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i posebno kineskom predsedniku Si Đinpingu na najvećoj podršci, kao i, kako je rekao, prijateljima iz Velike Britanije i Indije.

“Mi ćemo imati milion vakcinisanih i revakcinisanih i to govori o velikom radu i trudu”, rekao je Vučić i čestitao predsednici Vlade Srbije i timu koji se bavio nabavkom vakcina.

Vučić o tome kada će se vakcinisati

Predsednik je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da će se vakcinisati kad Srbija pređe milion i po ili dva miliona vakcinisanih.

“Ne mogu da budem ispred, ne može moj život da bude važniji od života većine naroda i većine Srbije”, rekao je Vučić dodajući da će tek kad se vakciniše dva miliona građana imati “moralno pravo” da se vakciniše.

Dodao je da je ponosan na našu zemlju koja se ponašala odgovorno i ozbiljno.  

Težak i naporan rad se uvek isplati, rekao je predsednik i istakao da idemo na dalju masovnu vakcinaciju kako bismo spasavali živote.

Naveo je da je predsednik Kine Si Đinping potvrdio dolazak u Srbiju. 

“Proteklih deset godina povećali smo izvoz u Kinu pedest puta i to govori koliko je Srbija napredovala”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je sa kineskom kompanijom potpisan ugovor za izgradnju kanalizacione mreže za 65 opština u Srbiji.  

Naveo je da je na sastanku Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope grčki premijer Micotakis rekao da bi bilo dobro da za ulazak u Grčku postoji sertifikat o vakcinaciji.

Dodao je da je više govornika na sastanku pohvalilo Srbiju i govorilo o izuzetnoj snalažljivosti naše zemlje.

Vučić je naglasio da Srbija nije nijednu vakcinu dobila preko Kovaks sistema, ističući da bismo imali 1.000 mrtvih više da nismo na drugi način nabavili vakcine.

Predsednik je naveo da će češki premijer Andrej Babiš, osim zbog bilateralnog susreta, doći u Srbiju da vidi kako funkcioniše i kako je organizovan sistem vakcinisanja.

“Mislim da o tome govori ceo svet. Kroz to što smo uradili kod vakcinacije, mi smo pokazali koliko naša zemlja napreduje”, rekao je Vučić.

Dodao je da se Srbija nepovratno promenila i da nema vraćanja u prošlost.

“Možete da bude zemlja sa najbržim rastom u Evropi, da budete najbolji u vakcinaciji kada suštinski promenite sve. Kada vam zemlja temeljno, suštinski i dramatično ide napred”, naveo je Vučić.

Dodatna pomoć za sektor turizma i hotelijerstva

Predsednik je rekao da je tokom sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim zatražio da se za sektor turizma i hotelijerstva obezbedi dodatna finansijska pomoć.

Njegov predlog je da se, kaže, osim opšte pomoći za sva preduzeća – izuzev banaka i finansijaksih preuzeća – od tri puta po 50 odsto minimalca, sektoru turizma i hotelijera dodeli još jedan minimalac.

Izvor: RTS

Foto: Print screen

Comments