• Početna>
  • Vesti>

Kosovska centralna izborna komisija smanjila broj birača za više od 145.000

Predsednik opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici Slobodan Dimitrijević izjavio je za Kosovo onlajn da će smanjenje broja biračkih mesta stvoriti probleme na sam dan izbora jer je u dva biračka centra gde mahom glasaju Srbi broj biračkih mesta smanjen sa 18 na 14.

“Smanjen je broj biračkih mesta u Severnoj Mitrovici sa 27 na 23. U Osnovnoj školi ‘Sveti Sava‘ i u Tehničkoj školi ‘Mihajlo Petrović Alas‘ smanjeno je za po dva biračka mesta. To su mesta gde u 99 odsto glasaju Srbi. Birački spisak je takođe smanjen za više od 6.000 osoba. Na prethodnim izborima za gradonačelnika pravo glasa imalo je nešto više od 23.300 glasača dok je za ove izbore broj upisanih birača oko 17.200”, rekao je Dimitrijević.

Predsednik OIK-a u opštini Leposavić Milosav Marković kaže da je broj biračkih mesta u toj opštini sada 25, dok je na prethodnim izborima bilo šest mesta više.

“Smanjen je i broj birača pa će sada u Leposaviću svoje građansko pravo moći da ostvari 12.482 birača, što je za 5.500 manje u odnosu na prethodni izborni ciklus”, ističe Marković.

Pravo glasa u opštini Zubin Potok će na ovim izborima imati 6.342 stanovnika, potvrdila je Dušica Stojanović, predsedavajuća OIK u Zubinom Potoku.

“Broj biračkih mesta smanjen je za jedno mesto u odnosu na izbore za gradonačelnika u 2019. godini. Tada je bilo upisano 8.528, dok je sada u birački spisak upisano 2.186 birača manje u odnosu na izbore od pre dve godine”, izjavila je Stojanovićeva.

U Zvečanu je na birački spisak za parlamentarne izbore, koji treba da se održe 14. februara, upisano 6.829 osoba, rekao je za Kosovo onlajn Miloš Nedeljković predsedavajući OIK u Zvečanu.

“Broj biračkih mesta je smanjen sa 13 na 12 mesta, a ukupan broj birača je smanjen za 2.400 osoba u odnosu na izbore iz 2019. godine”, kazao je Nedeljković.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još