• Početna>
  • Vesti>

Promocija knjige “Who are you” Branke Kasalović: Bitno pitanje na koje nekada nemamo odgovor

Promocija zbirke poezije „Who are you“ Branke Kasalović održana je u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

Posetioci „Akvarijusa“ su bili u prilici da čuju stihove iz zbirke, koje su govorili studenti glume Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici Milica Vraneš i Vuk Simović i bliže se upoznaju sa glavnim likovima.

Poezija Branke Kasalović je uglavnom prožeta ljubavnim stihovima a kako autorka ističe, naziv knjige je višeslojan, jer predstavlja konstantu borbu principa između „Animusa“, „Bića u svetu“ i „Anime“.

Književni kritičar Aleksandar Dunđerin ističe da je Branka jedna od retkih, originalnih i autentičnih glasova, koji nam dolaze sa Kosova i Metohije, a njena uloga i mesto u srpskoj književnosti, kako on navodi, zaista jeste na tom tragu.

„Biti u tom duhu vremena, biti kritičan, pisati potpuno iskreno i drugačije može samo neko ko zaista jeste vrhunski intelektualac i pesnik. Poezija Branke Kasalović, od prve zbirke, je intelektualno nadmetanje muškog i ženskog principa i to u polnom smislu, smislu srca i razuma, a kao rezultat tog nadmetanja nastaje eros. Naravno, Brankina poezija nije toliko erotska ali ona jeste suština te poezije. Definicija poezije je eros“ kaže Dunđerin.

U ulozi književnog kritičara našla se i novinarka Ivana Vanovac, koja za sebe kaže da nije kritičar već samo veoma pažljiv čitalac. Ona kaže da je potreba za ljubavi itekako prisutna u knjizi i da je ona njena konstanta.

„Who are you“ je pre svega jedno važno pitanje, koje postavljamo sami sebi i pitanje koje mogu da nam postave i drugi, ali kada kažete na stranom jeziku, onda shvatate da je moguće da ne znate odgovor na pitanje „ko si ti“ ali da li je moguće i da ne razumete uopšte šta vas je čovek pitao?  Dakle to pitanje je pitanje koje treba da ostane kao odjek i za čitanje Brankine poezije ali i za ostale poetske večeri“ kaže Vanovac.

Dodaje da je autorka smela žena koja govori šta misli u datom trenutku i da je osvetlila obraz ženskoj poetskoj reči na Kosovu i Metohiji.

„Ta „veselost ludosti“ je nešto što Branka sa sobom nosi i to je jedan od prvih utisaka koje ćete steći kada je upoznate, ona je zaista žena koja govori šta misli u trenutku u kojem ste je zatekli. Branka nijednog momenta nije uspela da se odalji od sociologa i filozofa u sebi. Kod Branke vidimo prividni nemar, koji ona koristi kod izbora reči, ali kažem samo prividni, jer visoki kvalitet poezije govori o tome da je prividno samo prividno, da je ona iza svake svoje reči duboko promišljena, da svaka reč ima svoje mesto i da je ona divna žena koja je osvetlila obraz ženskoj poetskoj reči na Kosovu i Metohiji. Ja pored nje, nijednu drugu živu pesnikinju na Kosovu i Metohiji ne poznajem. Moram da naglasim da je Branka izvanredna i u prozi i videćete sami koliko egzotike ima u njenim delima“ navodi Vanovac.

Sama autorka zbirke Branka Kasalović, koja je uvrštena u šest najznačajnijih pisaca sa Kosova i Metohije, kaže da je tokom svog rada imala veliku podršku prijatelja iz „Akvarijusa“ , koji su uz nju još od svog prvog objavljivanja.

„Mene su ustvari na neki način zavrteli ljudi iz „Akvarijusa“, Aleksandar i Miljana Dunđerin, koji su prihvatili moj „Glas iz peščanika“ i naterali me da se pojavim ispred kamera, ali su me podržali na hiljadu i jedan način i bili jedina podrška koju sam imala i biću im zahvalna do kraja života, jer su oni stali iza mene. Nikada nisam planirala govore i u najboljem svetlu predstavljala sebe, jer najbolji deo mene je ovde , u knjigama, a drugi deo je veoma gnevan na mnoge nepravde koje su mi učinjene, na mnoge loše stvari u našem okruženju, kojih smo svi svesni, ali moramo da ćutimo. Ja sam čak pronašla „filter“ kako da se bunim i izrazim. Ja ludim lažnih moralisanja i lažne vere, jer znam da se iza toga krije nešto što mnogo smrdi“ kaže autorka.  

O samoj knjizi naglašava da je ona ustvari galerija različitih likova i situacija, u koju je, kako ona kaže, ušla iz radoznalosti i svog ličnog interesovanja.

“Ako se neko pita kako neko može u pedesetoj godini, a pritom je u braku, da piše ljubavnu poeziju – e pa može. „Who are you“ je ustvari galerija likova. Kada je pročitate vi ćete videti jednog muškarca koji je nadobudan a ustvari skroman, u svemu. Onda ćete upoznati jednog muškarca koji luta tramvajima i viđa neku ženu za koju misli da je od Romanovih, ali nije. Upoznaćete i trećeg i četvrtog, koji piše o jednoj Lauri koja živi negde daleko u Mostaru. To su sve različiti likovi u koje sam ja ušla jer mi je bila interesantna igra. Itekako mi je interesantniji deo knjige „Animus“, jer je to moja percepcija i viđenje kako muškarac vidi ženu i kako je doživljava, što naravno ne mora da znači da je tako, možda je čak i totalno suprotno“ zaključuje autorka.

U nastavku večeri, posetioci su imali priliku da u razgovoru sa autorkom saznaju više o poeziji uopšte ali i čuju zanimljivosti “Animusu” i “Animi”.

Gost večeri bila je Milena Kasalović koja se publici predstavila muzičkim programom.

Zbirku poezije “Who are you” je moguće kupiti u PKC “Akvarijus” po ceni od 300 dinara.

Branka M. Kasalović rođena je 1971. godine u Kosovskoj Mitrovici, gde je završila gimnaziju. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Prištini sociologiju i filozofiju. Poeziju objavljuje još kao student devedesetih godina prošlog veka u prištinskom časopisu za književnost Novi svet.

Objavila je knjigu priča Skupljači jesenjeg lišća (2013) za koju je dobila Čučkovu nagradu u Han Pijesku. Objavila je i dve zbirke pesama: Glas iz peščanika (2017) i Who are you (2019).

Živi u Zubinom Potoku gde radi kao profesor sociologije i filozofije u Srednjoj školi „Grigorije Božović“.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još