Koha: Licemeran stav EU prema Kosovu

Prištinska Koha bavi se danas oštrim kritikama Brisela na račun Kosova zbog odluke o otvaranju ambasade u Jerusalimu, nazivajući ih licemernim i ukazujući na istovremeni blaži pristup EU prema Srbiji.

Evropska unija žestoko kritikuje uspostavljanje ambasade u Jerusalimu, jer smatra da Priština deluje suprotno stavovima EU, ugrožavajući strateški cilj integrisanja, za koji se deklarativno zalaže, navodi se u tekstu Augustina Paljokaja.

Pored Evropske unije žaljenje zbog otvaranja ambasade u Jerusalimu izrazili su Turska i Arapska liga. EU je najglasnija u kritikama napominjući da je potez Prištine u potpunoj suprotnosti sa politikom Brisela. 

Istovremeno na Kosovu, ali i u nekim diplomatskim krugovima, oštar jezik EU protiv Kosova nazvan je nepotrebnim i licemernim, piše Koha.

“Kritike EU su licemerne, jer je ćutala, kada Srbija nije podržala spoljnoplitičke stavove EU, kao u slučaju odbijanja uvođena sankcija Rusiji. EU obično relativizuje stav Srbije uz opasku da prilagođavanje spoljne politike EU sa zemljama kandidatima treba vršiti postepeno, a iskusne diplomate često govore da se posebni odnosi Srbije i Rusijom moraju razmeti. U slučaju Kosova, EU ne pokazuje isto razumijevanje za posebne odnose sa SAD, a još manje za slično istorijsko iskustvo albanskog i jevrejskog naroda”, stav je jednog od zvaničnika EU, čiji identitet Koha na navodi.

Diplomata članice EU, koji je insistirao na anonimnosti primećuje da je jezik EU sve više u skladu sa stavovima zemalja koje ne priznaju Kosovo i smatra da se tako ponašaju i visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, specijalni izaslanik za dijalog između Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak, njegov zamenik, ali i mnogi drugi zvaničnici u Evropskoj komisiji.

Izvor: Koha,Kosovo Online

Comments

Pročitaj još