• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj: Vučić koristi Srbe sa Kosova da bi opstao na vlasti

Kandidat za predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj drugog dana kampanje razgovarao je sa građanima Južne Mitrovice o ciljevima kojima će težiti ako bude izabran za predsednika i istakao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristi Srbe sa Kosova da bi opstao na vlasti, prenosi RTK.

Dodao je da Vučićeva propaganda ometa integraciju srpske zajednice na Kosovu i naglasio da je Mitrovica primer za Vučićeve prljave igre.

„On promoviše strah i pretnju srpskoj manjini u našoj zemlji, mešajući se u naša unutrašnja pitanja. Njegova ratna propaganda ometa integraciju srpske zajednice. Već godinama koristi Srbe sa Kosova za svoju vlast u Srbiji“, rekao je Haradinaj.

Istakao je da će zadržavanje Kosova u blokadi proizvesti uniju Kosova i Albanije.

„Ako Kosovo u naredne četiri godine, do 2024. i dalje bude blokirala Srbija i predsednik Aleksandar Vučić, ako nismo pred vratima NATO, nismo članica UN i ne približavamo se EU, šta dalje? Teorija Srbije i predsednika Vučića je pogrešna, da će blokirano Kosovo, ogorčeni i podeljeni Albanci i Srbi, jednog dana umoriti i napraviti kompromis. To se do danas nije dogodilo i neće se dogoditi. Blokirano, neintegrisano i ekonomsko nerazvijeno Kosovo proizvešće ujedinjenje Kosova i Albanije“, rekao je Haradinaj, prenosi TV Kljan Kosova.

Dodao je da ABK ima formulu za ulazak u NATO i da ona zavisi od Srbije.

„Srbija dobro procenjuje da li je pravi trenutak da prizna Kosovo, ali mora da zna da ćemo, čak i ako ne prizna Kosovo, moći da budemo članice UN i NATO“, rekao je Haradinaj.

Istakao je da je dva puta bio premijer, i da će ukoliko bude izabran za kosovskog predsednika, prioritet biti očuvanje suvereniteta, Ustava i teritorije, na drugom mestu jačanje bezbednosti unutar Kosova i prema Srbiji.

„Da pomognem vladi u suočavanju sa svim unutrašnjim izazovima, ali i u punopravnom članstvu u UN, NATO i napretku u EU integracijama“, rekao je Haradinaj.

Izvor: Kosovo online / RTK

Comments

Pročitaj još