• Početna>
  • Vesti>

Vučić razgovarao s Putinom: Prijateljstvo Srbije i Rusije niko ne može da sruši

Prijateljstvo Srbije i Rusije niko ne može da sruši, a odnosi dveju zemalja su stabilni i idu uzlaznom linijom, konstatovano je tokom telefonskog razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Vučić je zahvalio na nepokolebljivoj ličnoj podršci predsednika Putina teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na aktivnoj podršci ruske države po pitanju Kosova i Metohije.


Vučić je zahvalio na nepokolebljivoj ličnoj podršci predsednika Putina teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i na aktivnoj podršci ruske države po pitanju Kosova i Metohije.

Predsednik Vučić tokom razgovora sa ruskim kolegom Putinom u Moskvi u junu prošle godine

“Rusija razume naše napore da obezbedimo mir i stabilnost u regionu i spremnost Srbije za dijalog i kompromis kao jedini način za rešavanje otvorenih pitanja”, rekao je predsednik Srbije.

On je zahvalio predsedniku Putinu za podršku u borbi protiv koronavirusa, a posebno za isporuku vakcine “sputnik V”, jer je doprinela tome da naša zemlja prednjači u vakcinaciji stanovništva.

“Predsednik je zamolio ruskog kolegu da pomogne da što pre dobijemo dodatne količine ruske vakcine, kako bi što više građana Srbije u najskorijem periodu primilo pouzdanu zaštitu od koronavirusa”, navodi se u saopštenju kabineta predsednika.

Vučić je naglasio da će Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije, izgraditi postrojenja i samostalno proizvoditi vakcine.

Prethodno je predsednik razgovarao sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo i zamolio je da što pre stignu i ostale naručene količine kineske vakcine.

Vučić: Mogućnosti za ekonomsku saradnju mnogo su veće od iskorišćenih

Dvojica državnika su, u dugom prijateljskom razgovoru, razmotrili čitav spektar tema koje pokrivaju oblasti bilateralne saradnje, kao i regionalne i međunarodne situacije.

Srpski predsednik izrazio je posebnu predsedniku na Putinovoj poruci koju je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pročitao u Hramu Svetog Save.

“Srbija namerava da dalje razvija strateške odnose sa Rusijom, a mogućnosti za ekonomsku saradnju mnogo su veće od iskorišćenih”, naveo je Vučić.

On je, stoga, rekao da posebnu pažnju treba usmeriti na povećanje robne razmene, završetak tekućih i pokretanje novih zajedničkih energetskih i infrastrukturnih projekata i dalje jačanje saradnje u oblasti tehnološkog razvoja i inovacija, kao i vojno-tehničke saradnje.

Predsednik Putin je istakao značaj rada Međuvladine mešovite komisije za saradnju, dok je
srpski predsednik ukazao na važnost gasovoda Balkanski tok, koji doprinosi energetskoj stabilnosti Srbije.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još