Tači i vođe OVK 11. februara ponovo pred sudom u Hagu

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu zakazala su za 11. februar treću statusnu konferenciju u procesu protiv nekadašnjeg predsednika Kosova Hašima Tačija i još trojice lidera OVK, optužene za ratne zločine na Kosovu, prenosi Tanjug.

Statusna konferencija biće održana pred sudijom za prethodni postupak.

Optuženi ne moraju da prisustvuju konferenciju, a njihove će stavove i interese zastupaće njihovi branioci.

U odluci sudije, koja je danas objavljena, navodi se da će na predstojećoj konferenciji biti reči o obelodanjivanju dokaza, napretku istrage odbrane i tužilaštva, kao i njihovom završetku od kojeg zavisi i zakazivanje početka suđenja.

Odbrana i tužilaštvo su pozvani da sva pitanja o kojima žele da govore prethodno dostave sudiji u pisanoj formi – tužilaštvo do 8. februara, a odbrana do 10. februara.

U ovom procesu pored Tačija optuženi su i Redžep Seljimi, Kadri Veselji i Jakup Krasnići.

Prošle sedmice sudija je odbio zahtev njihovih branialca za ukidanje pritvora i privremeno puštanje na slobodu.

Sudija smatra da samo pritvorom mogu da se otklone rizici od njihovg bekstva, optstrukcije postupka, uticanja na svedoke i činjenja daljih krivičnih dela, navodi se pored ostalog u odluci sudije.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Izvor: Tanjug

Foto: Gazeta ekspres

Comments