• Početna>
  • Vesti>

Privredne komore Zapadnog Balkana u apelu vladama i EU: Ukinite vize, dajte nam budućnost

U Privrednoj komori Srbije u Beogradu održana je sednica Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (Kif ZB6), asocijacije koja okuplja privredne komore Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Kosova* i Srbije. 

Sa ovog sastanka privrednici Zapadnog Balkana uputili su zajednički apel svojim vladama i političkim strukturama regiona da učine sve kako bi privreda poslovala na što jednostavniji način i da se okrenu budućnosti i zajedničkoj regionalnoj saradnji. “Građanima regiona dajte budućnost, a ne prošlost”, zajednička je poruka svih predsednika privrednih komora Zapadnog Balkana vladama svojih zemalja.

Predstavnici poslovne zajednice traže hitno ukidanje svih barijera za poslovanje i normalizaciju odnosa u korist svih građana regiona. Zatraženo je od  Bosne i Hercegovine ukidanje viza i svih drugih ograničenja za slobodu kretanja građana Kosova*, čime bi se stekli uslovi za međusobno ukidanje trenutnih barijera sa obe strane. Takođe, zatraženo je i priznavanje registarskih tablica, osiguranja vozila kao i svih dokumenata čime bi se omogućila potpuna sloboda kretanja.

Privredne komore Zapadnog Balkana poslale su i jasnu poruku Evropskoj uniji o nužnosti usvajanja vizne liberalizacije za Kosovo*. Privredne komore regiona podsećaju Evropsku uniju da je upravo vizna liberalizacoija bila prekretnica i najveći zamajac ekonomskog razvoja svih zemalja Zapadnog Balkana. Od 2009. godine po uvođenju vizne liberalizacije za zemlje Zapadnog Balkana ekonomska razmena regiona sa EU je je povećana skoro dva i po puta. Sprečavanja građana i privrede da slobodno putuju u direktnoj je suprotnosti sa osnovnim vrednostima na kojima počiva Evropska unija. 

Zajednički je ocenjeno i da je inicijativa o ukidanju PCR testa za putovanje građana u zemlje regiona, koja je usvojena upravo na incijativu privrednih komora, imala velikog efekta na poslovanje kompanija.

Izvor: PKS

Foto: PKS


Comments

Pročitaj još