• Početna>
  • Vesti>

Kako će se nova metodologija proširenja EU primenjivati na Srbiju

EUROZONE-GREECE/

Evropska komisija izneće sredinom februara predlog kako će se nova metodologija proširenja EU primenjivati na Srbiju, saznaje RTS u evropskim izvorima u Briselu. Jedan od odgovora koji se očekuje jeste – može li metodologija da donese novi kvalitet i ubrzanje u proces pregovora u kojem je Srbija već sedam godina.

U Briselu kažu da metodologija znači šansu da u pregovorima dođe do preko potrebnog ubrzanja, ali ujedno i rizik da proces bude dodatno usporen, ako izostanu neophodne reforme, ili politička volja da se metodologija iskoristi.

Jedna od najvažnijih novina je grupisanje 35 pregovaračkih poglavlja u šest tematskih celina ili klastera. U principu, to znači šansu za ubrzanje pregovora – umesto 35 koraka, pristupajuća zemlja treba, uslovno rečeno, da napravi šest koraka na putu ka članstvu.

Dobar primer mogućeg ubrzanja je klaster četiri gde bi Srbija mogla istovremeno da otvori četiri nova poglavlja: o transportnoj politici, energetici, o životnoj sredini o transevropskim mrežama.

Ali, ako samo jedno poglavlje nije spremno, druga poglavlja bi mogla da se nađu na “čekanju”, pa je rizik usporavanje, umesto ubrzanje.

U EK kažu da je cilj dati procesu novu dinamiku i kredibilitet, ali upozoravaju da će to biti moguće samo ako i Srbija ubrza svoje reforme.

Drugo ključno pitanje jeste da li su zemlje članice spremne na ubrzanje pregovora sa Srbijom.

Kao i do sada, za mnoge zemlje članice ključno pitanje i dalje je vladavina prava u Srbiji, bilo da se pregovori vode po klasterima ili poglavljima.

Izvori u EU navode da priprema predloga nove metodologije za Srbiju traje dugo upravo zato što je neke zemlje vide kao način za ubrzanje pregovora, dok druge članice žele da iskoriste metodologiju za još snažnije praćenje vladavine prava u Srbiji.

U Evropskoj komisiji kažu da se predlog nove metodologije radi u konsultacijama sa Beogradom i zemljama članicama, kako bi bio prihvatljiv za sve zainteresovane strane.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još