• Početna>
  • Vesti>

U toku prijave za ovogodišnji projekat “Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske”

Predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov pozvao je lokalne zajednice u Republici Srpskoj da se do 15. februara prijave za ovogodišnji projekat “Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske”.

On kaže da su se do sada za ovaj 9. projekat Odbora, prijavile lokalne zajednice Istočno Novo Sarajevo, Prijedor, Gradiška, Čelinac i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ “Prosvjeta” iz Brčkog.

Arlov je rekao da su od prijavljenih dobili dopise da će preko svojih osnovnih škola i članova udruženja prihvatiti po 50 gostiju.

On je naveo da je planirano da se projekat realizuje od 19. do 26. juna, uz poštovanje svih mera.

Prema njegovim riječima, punu podršku ovom projektu na nedavno održanom sastanku dala je ministar prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

“Ona je istakla da ovaj značajan projekat, koji je jedinstven u regionu, treba da se nastavi, te izrazila uverenje da će nam situacija to dozvoliti, da ćemo do tada izaći iz ove pošasti pandemije virusa korona”, kaže Arlov.

Arlov je rekao da je rezervni termin od 21. do 28. avgusta, ali da veruje da će uspeti da realizuju projekat u junu, poštujući sve mjere ako ih tada bude bilo.

On je zahvalio lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj koje su u ovako složenoj situaciji, u vreme pandemije, prihvatile ovaj veliki i značajan projekat, posebno za decu sa Kosova i Metohije, koja nemaju priliku da odu sa Kosmeta.

Arlov je podsetio da je u proteklih osam projekata sa Kosova i Metohije u Republici Srpskoj u 28 lokalnih zajednica kod svojih vršnjaka po sedam dana boravilo oko 4.500 dece u pratnji oko 400 prosvetnih radnika.

On pozvao sve ljude dobre volje da pomognu i izgradnju Dnevnog centra “Podrži me – 9.januar” u Kosovskoj Mitrovici za decu sa poteškoćama u razvoju.

Prema njegovim rečima, određeni broj dece sa poteškoćama u razvoju sa Kosmeta će u pratnji roditelja iz Udruženja roditelja “Podrži me” Kosovska Mitrovica takođe učestvovati u velikom projektu i već četvrti put biti gosti Odbora i javne ustanove “Sunce” iz Prijedora.

On je podsetio da je za završetak izgradnje Dnevnog centra, veličine 714 metara kvadratnih, ukupne vrednosti oko 280.000 evra, potrebno još 45.000 evra.

“Dolazak dece u Srpsku i gradnja centra veliki su humani projekti Odbora i mnogo govore o tome kolika je podrška Republike Srpske Kosovu i Metohiji”, kaže Arlov. 

Izvor: TV Most, Srna

Comments

Pročitaj još