• Početna>
  • Vesti>

Koliko stranaka učestvuje na izborima na KiM i ko je na listama za poslanike

Dve nedelje pred vanredne parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji, u Prištini treba da verifikuju konačne liste kandidata za poslanike i odobre strankama i građanskim inicijativama učešće na izborima.

Za tri dana zvanično počinje predizborna kampanja, mada je ona neformalmo uveliko u toku. Juče je uprkos zabrani da bude nosliac liste i učestvuje na izborima vođa pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti zajedno sa Vjosom Osmani bio u severnom delu Kosovske Mitrovice. Posetio je tamošnje Albance, ali i izazvao negodovanje Srba. Predstavnici Srba sa severa kažu da su Kurti i Osmani želeli incident i da je neprihvatljivo da su bili u društvu osoba koje su nosile obeležja tzv. OVK.

Kurti kao kandidat za premijera smatra da Srbima treba nametnuti nova pravila života na KiM, a pod plaštom integracije. Istovremeno pokrenuo bi iskorenjivanje korupcije, lustraciju, prekid partijskog zapošljavanja.

Stranački lideri obećavaju biračima milijarde evra u narednim godinama kako bi se “Kosovo izvuklo iz krize u koju je zapalo zbog širenja koronavirusa”. 

Neki poručuju da im je cilj ujedinjenje sa Albanijom ukoliko međunarodne institucije i dalje budu bile “nezainteresovane za evropsku budućnost Kosova”.

Glavno pitanje ovde je kada će početi vakcinacija? U Prištini kažu da su dogovorili nabavku blizu dva miliona doza, ali od proizvođača čija vakcina još nije odobrena. Vakcinacija je posebno aktuelna kada je svakodnevno broj aktivnih slučajeva infekcije u blagom porastu.

Centralna izborna komisija je predvidela da danas obavi poslednje formalne radnje kako bi utvrdila konačne liste kandidata koji mogu da učestvuju na izborima 14. februara.

Preko 1.000 kandidata za poslanike 

Prijavljeno je 28 političkih subjekata, sa preko 1.000 kandidata za 120 mesta u kosovskoj skupštini.

Najviše je albanskih, a Srbi su prijavili tri liste. Među njima su Srpska lista, javnosti malo poznata Građanska inicijativa za Slobodu, pravdu i opstanak i Srpski demokratski savez.

Sutra je određivanje redosleda stranaka na glasačkom listiću.

Predstojeći izbori biće prvi nakon sukoba, a da na političkoj sceni neće biti Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i još nekih uticajnih osoba iz bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Dvadeset mesta za Srbe i druge nealbanske zajednice 

Oni su u pritvoru Specijalnog suda u Hagu po optužnicama za ratne zločine na Kosovu. Njihovim odsustvom najviše će osetiti Demokratska partija koju su osnovali i kojom su sve do odlaska u Hag rukovodili.

Demokratskoj partiji se prema predizbornim anketama daje drugo mesto po broju osvojenih glasova, ali duplo manje nego što bi dobio pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, koji za sada ima podršku gotovo 44 odsto anketiranih birača.

Na trećem mestu je Demokratski savez sa 17 odsto podrške a na četvrtom je stranka Ramuša Haradinaja sa sedam posto podrške. I to su stranke Albanaca koje bi bile zastupljene u parlamentu.

Dvadeset od 120 poslaničkih mesta je zagarantovano za Srbe i druge nealbanske zajednice.

Aljbin Kurti, čija bi stranka prema istraživanjima mogla da formira vladu, poručuje da je za postizanje trajnog dogovora sa Beogradom, ali i da se zalaže za revidiranje 33 do sada postignuta sporazuma iz Brisela.

Izvor: RTS

Foto: Ilustracija

Comments

Pročitaj još