• Početna>
  • Vesti>

Ružić: Univerzitet u Prištini je od neprocenjivog značaja za srpski narod na KiM

Foto: Tanjug

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić u izjavi za Kosovo onlajn rekao je da su aktivnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici od neprocenjivog značaja u pružanju podrške srpskom narodu na KiM, o čemu svedoči i ovogodišnja Svetosavska nagrada, koja je uručena upravo toj instituciji.

Kako je naveo, Svetosavska nagrada predstavlja potvrdu za kvalitetan rad i zalaganja svih zaposlenih, ali i studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

“U vanrednim okolnostima, u vreme epidemije korona virusa, zahvaljujući pre svega trudu i umeću nastavnika i profesora i svih zaposlenih u obrazovno vaspitnim ustanovama, učenicima nije uskraćeno pravo na obrazovanje. Zbog toga dugujemo zahvalnost svim zaposlenima u oblasti prosvete koji uprkos svim izazovima sa kojima se suočavaju svoj posao obavljaju profesionalno i posvećeno”, rekao je Ružić.

Kako je poručio, obrazovanje i znanje temelj su uspešne budućnosti.

“Verujem da će i ubuduće svi zaposleni u prosveti imati snage za sve izazove koji sa sobom nosi ovaj odgovorni poziv i da će svojim učenicima i studentima jednako posvećeno prenositi znanje, kao i ključne ljudske i civilizacijske vrednosti”, poručio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Inače, svake godine Svetosavskom nagradom Ministarstvo ukazuje zahvalnost izuzetnim pojedincima i ustanovama obrazovanja i vaspitanja koji na svim nivoima obrazovanja postižu izuzetne rezultate i kreativnost u radu, kao i posvećenost i požrtvovanost.

U obrazloženju Svetosavske nagrade se navodi da je Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i pored brojnih poteškoća uspeo da se konsoliduje i ostane u okviru obrazovnog sistema Republike Srbije i postane visokoobrazovna institucija od izuzetnog značaja na ovim prostorima.

“Ovaj univerzitet je 1999. godine, nakon NATO agresije, bio prinuđen da promeni sedište i da rad organizuje na više lokacija, ali je zalaganjem i solidarnošću rukovodstva, nastavnog osoblja i svih zaposlenih, očuvan kvalitetan rad”, kaže se u obrazloženju Ministarstva prosvete.

Izvor: Kosovo onlajn

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još