Ðurić: Srbija ne želi “zategnute” odnose sa SAD

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Ðurić izjavio je da Srbija danas ne želi “zategnute” odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i naglasio da je unapređenje političkih odnosa sa tom zemljom prioritet, prenosi Tanjug.

Ðurić je za današnji Kurir ocenio i da snažni odnosi Srbije sa SAD doprinose njenoj stabilnosti.

“Snažni odnosi Srbije sa SAD doprinose stabilnosti naše zemlje. Politički i ekonomski jaka Srbija znači i stabilan Zapadni Balkan. Predsednik Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić prepoznali su celokupan značaj dobrih odnosa sa SAD, i učinili korake ka približavanju naših zemalja”, naveo je Ðurić za Kurir.

On je dodao da je posle decenija zanemarivanja odnosa sa tom zemljom, predsednik Vučić prvi koji je svojim političkim autoritetom stečenim u zemlji i međunarodnim odnosima pokrenuo rešavanje najtežih pitanja koja su dugogodišnji problem srpsko-američkih odnosa.

“Unapredenje politickih odnosa naše dve zemlje je prioritet. Međutim, obavljajući dužnost ambasadora Srbije u Vašingtonu, radiću na olakšanju funkcionisanja privrede i života građana”, rekao je Ðurić.

On je naveo da će zajedno sa Privrednom komorom Srbije biti trgovinsko predstavništvo Srbije u SAD mesto odakle će se privlačiti nove američke investicije u Srbiju, i zamajac izvoza srpskih proizvoda u SAD.

Ðurić je najavio da će razgovarati sa Srbima u Americi koji su, kako kaže, najstabilniji most između Srbije i SAD, te da će promovisati Srbiju, njenu kulturu, nauku, istoriju, um i veštine naših ljudi.

“Moramo da intenzivno razgovaramo s našim rasejanjem u SAD. Nama su naši Srbi u Americi najbliži Amerikanci, najstabilniji most izmedu Srbije i SADt”, rekao je Ðurić.

Podsetio je da je prošlo 140 godina od kada su Srbija i SAD potpisivanjem trgovinske i konzularne konvencije uspostavile diplomatske odnose, navodeći da su u to vreme dve slobodne nacije prepoznale zajednički interes da ustanove svoje odnose ugovorima.

“Dostojno ćemo obeležiti 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa SAD. Time ćemo se odužiti precima i osvetliti put za budućnost”, poručio je Đurić.

Ðurić je podsetio i da su dve zemlje ratovale na istoj strani u oba svetska rata za zajedničke ideale, kao i da su najbolji srpski naučnici promenili svet radeći u SAD.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još