Drecun: Međunarodna krizna grupa radi za nezavisno Kosovo

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenjuje “ponudu” tzv. Međunarodne krizne grupe u vezi sa rešenjem pitanja Kosova kao nerealnu ocenivši da ona radi “u korist samoproglašene države Kosovo”.

“To što je ponuđeno nije nikakvo rešenje. Napravili su tri varijante dogovora što uopšte ne znači da je sve to realno. Pravo rešenje znači da i jedna i druga strana mogu da ga prihvate i da ga realizuju”, rekao je Drecun za Hepi TV.

On je kazao da Srbija ne može da prihvati ono što bi Albanci i njihovi sponzori u međunarodnoj zajednici želeli,a to je da Srbija prizna Kosovo i omogući mu članstvo u Ujedinjenim nacijama.

“Jer, kada jednom steknu međunarodnopravni kapacitet članstvom u UN, bio bi im olakšan put ka ujedinjenju sa Albanijom. Ako su zaista u punom smislu nezavisna država lako mogu da se dogovore dve države da organizuju referendum i da se ujedine. Šta bi tu bilo sporno”, upitao je Drecun.

Prema njegovim rečima, teze koje dolazi sa Zapada da Srbija zapravo treba da prizna Kosovo da bi sprečila stvaranje “velike Albanije” su neverovatne i “budalaste”.

“Prosto, ne možete da poverujete. Da li misle da smo toliko politički needukovani ili naivni da ”nasednemo” na jednu takvu tezu”, dodao je Drecun.

Najveći problem vidi u tome što albanski politički establišment na Kosovu “nema volju za bilo kakvim kompromisnim rešenjem”.

“Priština ga jednostavno ne želi. To ne može da stvori optimizam da će doći do suštinskih pomaka u njihovom stavu”, zaključio je predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

Izvor: Tanjug

Comments