• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Priznavanje diploma sa KiM-čekamo sagovornika iz Prištine

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas, odgovarajući na pitanje poslanice Ujedinjene doline-SDA Sandžaka Nedije Baćiri o priznavanju diploma sa Kosova, da to može biti rešeno čim Srbija bude imala adekvatnog sagovornika u institucijama u Prištini, koji je spreman na komprmise.

“Problem sa kojim se suočavaju mladi Albanci preševske doline jeste i pitanje nepriznavanja diploma koje oni stiču na Kosovu. Od 2008.godine se diplome ne priznaju, te se mladima oduzima svaka mogućnost za zapošljavanje i doprinos sredinama u kojima žive, a naše opštine ostaju bez potrebnih kadrova”, rekla je Bećiri.

Ona je dodala da je to pitanje obuhvaćeno tokom tehničkog dijaloga Beograda i Prištine.

“Čim Srbija bude imala adekvatnog sagovornika u privremenim institucijama u Prištini koji je spreman da o tome razgovara ozbiljno, da pravi komrpomise i da dođemo do rešenja koje bi bilo u interesu mladih ljudi”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da Srbija kao zemlja zagledana u budućnost i teži regionalnoj stabilnosti, povezivanju i poverenju i istorijskom pomirenju sa Albancima takođe insistira na tome dugi niz godina.

Premijerka e u Skupštini Srbije kazala da AP Kosovo nije krivac, već politička elita koja, kako kaže, mora da sedne i da se dogovori kako se tretiraju diplome iz Mitrovice, pa da se rešavaju i sve ostale.

Baćiri je rekla da se i članu 6 Vašingtonskog sporazuma kaže da će obe strane priznati diplome i druga uverenja, dodajući da međunarodni sporazumi na osnovu Ustava Srbije prozvode obaveze, kao i domaći zakoni.

“Mislim da je krajnje vreme da se nešto preduzme po tom pitanju, jer od njega zavisi sudbina velikog broja mladih. Naše opštine (na jugu Srbije) imaju potrebe za mladim kadrovima”, rekla je Bećiri.

Brnabić je odgovorila da je potpuno saglasna da sporazumi treba da se poštuju i pozvala Bećiri da apeluje na prištinske vlasti da poštuju sve sporazume, prvo Briselski sporazum.

“Zajednica srpskih opština je preduslov boljih razgovora”, istakla je Brnabić.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još