Bajdenova administracija podržava dijalog uz pomoć EU

Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju dijalog Beograda i Prištine uz pomoć Evropske unije sa ciljem postizanja sveobuhvatnog sporazuma, saopšteno je iz američkog Stejt departmenta za Radio “Slobodna Evropa”.

U vezi sa tim pitanjem Stejt department podseća na raniju izjavu američkog predsednika Džo Bajdena.

“Kao što je rekao predsednik Bajden, sveobuhvatno rešenje od suštinskog značaja za napredak Kosova i Srbije treba da dovede do uzajamnog priznavanja; očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta obe države i jačanja demokratskih institucija. To bi poboljšalo bezbednost i prosperitet obe zemlje, unapređilo njihove težnje ka članstvu u EU i drugim multilateralnim institucijama i podržalo održivi cilj cele, slobodne i mirne Evrope”, prenosi RSE.

Stejt department podseća i na izjavu američkog državnog sekretara Antonija Blinkena pred senatskim Odborom za spoljne odnose 19. januara, pre inauguracije predsednika Bajdena, u kojoj je rekao da “aplaudira naporima Trampove administracije” za dijalog Beograda i Prištine.

“Izabrani predsednik Bajden, kao što znate, proveo je mnogo vremena u tim zemljama u prošlosti i mislim da deli uverenje da postoje stvari koje možemo da učinimo da pomognemo Kosovu da krene napred, takođe nadamo se I Srbija”, rekao je Blinken.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još