• Početna>
  • Vesti>

Kurc: Potrebna je politička volja i hrabrost za nastavak dijaloga

Kancelar Austrije Sebastijan Kurc izjavio je u intervjuu za Kurir da Srbija mora biti svesna da neće biti pristupanja EU bez normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Kurc je podsetio, da je to rekao i kada je bio u poseti Beogradu pre dve godine, odgovarajući na pitanje da li se Srbiji priznanje Kosova može postaviti kao uslov za članstvo u EU?

On je istakao da bi obe strane trebalo da se dogovore o trajnoj i sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, i da će dogovor Beograda i Prištine doprineti stabilnosti u regionu.

Prema njegovom mišljenju, Evropska unija je imala dobre rezultate kada je u pitanju njeno posredovanje u dijalogu Beograda i Pritšine o Kosovu.

“Bez posredovanja EU, do briselskih sporazuma verovatno ne bi došlo. Dakle, ovde imamo dobre rezultate. EU i dalje ima presudnu pregovaračku ulogu u dijalogu. Ovaj zadatak je EU poverila Miroslavu Lajčaku, vrlo iskusnom diplomati, koji uživa punu podršku Unije i Austrije. Na Kraju, međutim, potrebni su politička volja i hrabrost Beograda i Prištine, bez kojih to neće uspeti. Takođe je potrebna podrška međunarodne zajednice, posebno bliska saradnja sa SAD”, rekao je Kurc.

Na konstataciju da prištinska strana ne poštuje dogovoreno, kao na primer Briselski sporazum i Zajednicu srpskih opština, Kurc kaže da obe rane moraju sprovesti svoje obaveze iz Briselskog sporazuma.

“Tamo gde postoje otovrene tačke, mi na odgovarajući način zahetvamo njihovo sprovođenje. Ključno je da se dijalog ozbilno nastavi, da se izgradi međusobno poverenje, da se pogled usmeri ka zajedničkoj evropskoj budućnosti. Sve strane će imati koristi od toga”, rekao je Kurc.

Upitan da prokomentariše kako mu danas, 13 godina nakon proglašenja nezavisnosti, izgleda Kosovo, Kurc kaže da se Kosovo kao i drugi suočava sa izazovaima vezanim za pandemiju i ekonomskim posledicama.

“Austrija ima odlične bilateralne odnose s Kosovom. S našim kontigentom trupa u Kforu, brojčano najvećim razmeštanjem austrijskih oružanih snaga u inostranstvu, dajemo važan doprinos bezbednosti i stabilnosti Kosova i čitavog regiona. Austrijska ekonomija je jedan od najvećih investitora. Kao i svi mi, i Kosovo se suočava sa posebno velikim izazovima s obzirom na globalnu pandemiju i ekonomske posledice. Stoga je važno da se politička stabilnost brzo uspostavi nakon predstojećih izbora. Ovo će biti važno i za dijalog Beograda i Prištine”, rekao je Kurc.

Izvor: Blic,Kosovo online

Comments

Pročitaj još