• Početna>
  • Vesti>

Selaković sa ambasadorom Slovačke: Hvala na doslednoj i principijelnoj poziciji po pitanju KiM

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa ambasadorom Slovačke u Srbiji Fedorom Rosohom kom se zahvalio na doslednoj i principijelnoj poziciji Slovačke po pitanju Kosova i Metohije, saopšteno je iz ministarstva.

Selaković je slovačkom ambasadoru preneo da je Srbija posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom, a da to znači postizanje kompromisnog rešenja koje će biti održivo i prihvatljivo za obe strane, navodi se u saopštenju.

Ministar je zahvalio i na podršci Slovačke na evropskom putu Srbije i dodao da Srbija očekuje da Slovačka u okviru EU nastavi utiče da se naši reformski napori adekvatno valorizuju. Ponovio je da naša zemlja ostaje u potpunosti posvećena evropskim integracijama i punopravnom članstvu u EU, kao strateškom spoljnopolitičkom cilju Srbije.

Selaković je i konstatovao da su odnosi Srbije i Slovačke tradicionalno dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja i ocenio da ih je potrebno dodatno jačati kroz održavanje intenziteta susreta na najvišem i visokom političkom nivou.

Ministar spoljnih poslova Slovačke, Igor Korčok, posetiće Srbiju u prvoj polovini februara, a Selaković je podsetio i na otvoreni poziv predsednici Slovačke Zuzani Čaputovoj da poseti Srbiju.

Selaković je istakao da postoji veliki potencijal za dodatno unapređenje ekonomskih odnosa i pozvao i slovačke investitore da u narednom periodu, a naročito u kontekstu obostranog ekonomskog oporavka nakon pandemije Kovid-19, pojačaju prisustvo u Srbiji.

Slovačka je, uz Rumuniju, Kipar, Grčku i Španiju, jedna od pet zemalja EU koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Ovo je drugi sastanak srpskog šefa diplomatije sa ambasadorom strane zemlje a na kom se govorilo i o Kosovu ovog meseca.

Prethodno se sastao sa ambasadorom Katara u Republici Srbiji šeikom Mubarakom Fahadom Al Tanijem, kom je uputio molbu da se Vlada Katara uzdrži od aktivnog lobiranja u korist Prištine, saopštilo je ministarstvo.

Ovaj sastanak izazvao je reakcije kosovske šefice diplomatije, Meljize Haradinaj Stuble, koja se i sama sastala sa delegacijom Katara u Prištini i poručila da Srbija na taj način krši odredbu Vašingtonskog sporazuma kojom se obavezala da više ne sprovodi kampanje za povlačenje priznanja Kosova.

Potez ministra Selakovića izjednačila je i sa pozivom tadašnjeg šefa diplomatije Srbije, Ivice Dačića, Palestini da ne prizna Kosovo, a što se takođe desilo nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, podseća Haradinaj Stubla.

U sporazumu potpisanom septembra prošle godine u Beloj kući, Srbija se obavezala na jednogodišnji moratorijum na kampanje povlačenja priznanja Kosova, dok se Kosovo obavezalo da u istom vremenskom periodu neće podnositi zahteve za članstva u međunarodnim organizacijama.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još