Priština prvi put pred ozvaničenjem opasnog projekta – to bi bio krah pregovora sa Srbima

Ako se u Prištini posle izbora formira koalicija koja se zalaže za „Veliku Albaniju“, taj višedecenijski opasni projekat će postati prvi put i njihova zvanična, javna politika, a to bi značilo i krah pregovora sa Srbima. Istovremeno, Zapad će konačno otvoreno pokazati svoj stav o toj ideji.

Ovo je rezime diplomate u penziji Zorana Milivojević povodom najava koje se sve glasnije čuju sa Kosova da će buduća vlada biti sastavljena od Pokreta Samoopredeljenje, stranke Ramuša Haradinaja i bivše stranke Hašima Tačija. A njih će da spoji ideja – ujedinjenja Albanije i Kosova.

O toj mogućnosti, javno je govorio u okviru svog programa Ramuš Haradinaj koji pretenduje na predsedničku mesto na Kosovu, a EU i Amerika na sve to su ostale – neme.

Opasni projekat Prištine – kraj pregovora

Milivojević napominje da je „Velika Albanija“ nacionalni zanos Albanaca ma gde se oni nalazili, tako da ko god bude činio vlast u Prištini, u srži će se voditi ovom idejom. Razlika je, očigledno, samo u tome da li će ona biti i deklarativno promovisana.

Ta albanska ideja, dodaje Milivojević, pretnja je suverenitetu svim državama na Balkanu gde se nalazi albanski nacionalni korpus.

„To se odnosi i na Grčku što znači da je u pitanju nešto prema čemu se mora generalno delovati. Sama činjenica da je Kosovo neuspeo projeka, tera Albance na nacionalizam i na takav pristup koji treba da im obezbedi promociju tog državnog projekta. U svakom slučaju, očekujem da ma koja da se koalicija napravi, da će biti na toj liniji,“ napominje Milivojević.

Ćutanje znači odobravanje

Razlika je jedino u tome što neke političke stranke u Prištini to imaju u svom programu, kao što je Samoopredeljenje, a na toj liniji se sada promoviše i Haradinaj.

Zapadu koristi ovakav stav

„Oni mogu prećutno da podržavaju ovaj projekat  u funkciji pritiska na Srbiju, kako bi realizovali glavne geostrateške ciljeve, a to je da ceo prostor uđe u interesnu zonu zapada,“ uveren je Milivojević. 

U korpusu koji se zove velikoalbanski ili pan-albanski pokret imamo dve struje. Jedna je ona koja se oduvek zalagala za veliku Albaniju – sada se to zove prirodna Albanija, a koju u političkom smislu predstavlja pokret Samoopredeljenje koji bez ikakvog zazora kaže da sve albanske zemlje moraju da se spoje u jednu državnu zajednicu.

Svakako, otpakivanje projekta Velike Albanije, moglo bi da otvori i Pandorinu kutiju opet na Balkanu i da pokrene neke opasne procese i u Makedoniji, Crnoj Gori i na Jugu Srbije. Mnoge analize pokazuju da bi se to reflektovalo i na odnose u BiH i na potanje statusa Republike Srpske…

Izvor Sputnik

Comments