• Početna>
  • Vesti>

Ruska ambasada u Albaniji regaovala na izjavu Haradinaja

Nakon izjave Ramuša Haradinaja o referendumu o ujedinjenju Albanije sa Kosovom, reagovala je ruska ambasada u Albaniji, nazvavši ove izjave provokacijom.

„Ovo je još jedna provokacija, umešana u ideologiju Velike Albanije, koja je u poslednje vreme sve intenzivnije napredovala u regionu i direktno ugrožava teritorijalni integritet balkanskih država“, napisala je ambasada u odgovoru na Fejsbuk.

Pre nekoliko dana Ramuš Haradinaj izjavio je da za dalji razvoj Kosova u međunarodnoj areni vidi kao opciju referendum za Nacionalnu uniju.

„Objasnio sam opasnost da Kosovo ostane dugi niz godina u istoj poziciji, okruženo i izolovano. Iako imamo svoju evroatlantsku orijentaciju, nismo bez mogućnosti, ako će ova država Kosovo nastaviti sa tendencijom da traje u nedogled. Sledeća opcija biće referendum organizovan za naše ujedinjenje sa Albanijom, jer nećemo stajati skrštenih ruku. Ovo nikome ne preti, ali Kosovu je jednostavno potrebno članstvo u NATO-u, bilo kao nezavisna država ili kao ujedinjeno sa Albanijom”, rekao je Haradinaj.

Takva reakcija ruske ambasade u Tirani dolazi u trenutku kada je Albanija proglasila diplomatu Alekseza Krivošejeva „non grata“, zbog nepoštovanja antikovid mera.

Rusija je ovu deportaciju opisala kao provokaciju Albanije, navodeći da neće ostati bez recipročnog odgovora.

Podsećamo da je 19. januara predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao na izjavu Ramuša Haradinaja, rekavši da je moguće ujedinjenje Kosova sa Albanijom pretnja ne samo Srbiji, već i regionu, Evropi i celom svetu.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još