• Početna>
  • Vesti>

CIK veruje da može da organizuje izbore na severu Kosova bez učešća posmatrača OEBS

Izbori koji su zakazani za 14. februar biće održani bez prisustva predstavnika Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, podseća Reporteri.

Centralna izborna komisija ovog puta je smatrala da ne postoji poteba da pozove misiju OEBS da obavlja uobičajenu savetodavnu ulogu u izbornim telima.

Zvaničnici Centralne izborne komisije su kazali da je ta institucija spremna da organizuje izbore i u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova.

 “Čvrsto verujemo da će naša tela za upravljanje izborima, odnosno opštinska izborna komisija koju imenuje CIK, ali i biračka veća, koja takođe imenuje CIK, moći da ispune svoje ustavne i zakonske obaveze u organizovanju izbornog procesa u ovim opštinama“, rekao je portparol CIK Valjmir Eljezi.

Koalicija nevladinih organizacija “Demokratija na delu“, koja se bavi posmatranjem izbora, kaže da je Kosovo spremno da garantuje slobodan i pošten izborni proces čak i bez stranih misija.

“Kao lokalna misija, mi smo ovde da izveštavamo o zakonitostima procesa“, rekao je Ismet Krieziu iz koalicije “Demokratija na delu“.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još