• Početna>
  • Vesti>

Server i Veber: SAD i EU hitno treba da pomire Srbiju i Kosovo

Američki stručnjak za politička zbivanja u regionu zapadnog Balkana Danijel Server i njegov nemački kolega Bodo Veber zahtevaju od nove američke administracije i Evropske unije da dovedu Kosovo i Srbiju do konačnog sporazuma, prenosi Gazeta Ekspres.

Profesor Univerziteta “Džon Hopkins” očekuje da će SAD i EU biti tandem koji će pomiriti narode Kosova i Srbije.

„Očekujem da će predsednik Džo Bajden raditi zajedno sa EU na tome da Beograd i Priština postignu sveobuhvatno rešenje”, rekao je Server.

Veber je saglasan sa američkim kolegom, pa očekuje da nova američka administracija u saradnji sa EU da prioritet dijalogu Beograda i Prištine. On je dodao da je srećan što konačno odlazi administracija koja je angažovala Ričarda Grenela, koji se, po njegovom mišljenju, poigravavao opasnim rešenjima za Kosovo.

„Veoma opasan pristup bivšeg izaslanika Grenela privukao je pažnju Bajdenovog tima po pitanju Kosova i Srbije još tokom kampanje. Radujem se što će se Bajdenova administracija vratiti bliskoj transatlantskoj saradnji sa EU po pitanju Kosova i Srbije. To će konačno omogućiti pravi nastavak pregovora o konačnom, sveobuhvatnom sporazumu kroz partnersku ulogu SAD i EU“, izjavio je Veber.

Veber očekuje da će Bajden u vezi sa Kosovom vratiti američku politiku demokrata iz devedestih.

“Očekujem da će politika Bajdena i njegove administracije biti u skladu sa politikom prethodnih administracija, demokratske i republikanske, zasnovana na podršci koju je u prošlosti pružala nezavisnosti Kosova”, rekao je Veber.

Istovremeno, Server veruje da Kosovo neće prihvatiti sporazum sa Srbijom na svoju štetu, ali  preporučuje Prištini i primenu strategije prihvatanja malih, manje važnih kompromisa tokom dijaloga.

“Verujem da bilo koja vlast u Prištini neće pristati na sveobuhvatno rešenje koje nije u opštem interesu Kosova, ali je kompromis oko manje važnih pitanja uvek deo pregovaračkog rešenja”, savetuje Server.

Vašingtonski sporazum koji je potpisao bivši predsednik Donald Tramp oštro je kritikovan u Prištini, iako ga Hotijeva vlada smatra velikim uspehom Kosova. Veber i Server zabrinuti su zbog izjave američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je pozdravio sporazum koje je Tramp potpisao sa Beogradom i Prištinom. Za razliku od Servera, koji smatra da treba poštovati Vašingtobski sporazum, Veber je mnogo oštriji po tom pitanju. 

“Nije to bogzna kakav sporazum, ali je ispravno je pozdraviti ga“, ocenio je Server.

Nemački stručnjak za zapadni Balkan smatra da Bajden jednostavno treba da ignoriše određene delove sporazuma i primeni ga kako smatra da je najbolje za postizanje sveobuhvatnog rešenja. 

“Važno je što konačno neće biti Grenelovog lošeg pristupa i pominjanja razmene teritorija. Očekujem da će administracija Bajdena iz Vašingtonskog sporazuma odabrati šta joj odgovara, a ostalo jednostavno ignorisati”, rekao je Veber.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express

Comments

Pročitaj još