• Početna>
  • Vesti>

Kurti ne može na izbore, koliko će to uticati na ishod glasanja

Kosovska Centralna izborna komisija na preporuku sudskog saveta odlučila je da 47 osoba, među kojima je i Aljbin Kurti, ne mogu da učestvuju na parlamentarnim izborima 14. februara, zbog presuda da su počinili krivično delo unazad tri godine. Koliko bi ta odluka mogla da utiče na ishod izbora.

U Prištini kažu da zabrana ne bi mnogo uticala da Kurtijev pokret Samoopredeljenje dobije najviše mesta u parlamentu.

Javno objavljeni rezultati anketa ukazuju da bi u novom parlamentu pokret Samoopredeljenje mogao da osvoji između 40 i 45 poslaničkih mandata. Kurti i drugi kandidati mogu da se žale na zabranu učešća, a čitav proces treba da bude okončan do kraja meseca.

“Ali to je svejedno. To neće uticati na rezultat jer se očekuje da njegova stranka biti apsolutni pobednik na ovim izborima. U svakom slučaju, očekujem da će buduća vladajuća koalicija biti između njega i Ramuša Haradinaja”, kaže Nedžmedin Spahiju, politički analitičar.

Poznavaoci ustava u Prištini tvrde da ako bude sprečen da bude poslanik, to ne znači da Aljbin Kurti ne može da bude i budući premijer.

Aljbin Kurti u kratkom premijerskom mandatu prošle godine nije pokazao visprenost u komunikaciji sa međunarodnim činiocima i konstruktivnost za nastavak dijaloga sa Beogradom, što je bio i jedan od razloga nezadovoljstva uticajnih zapadnih političara prema njegovoj vladi.

“Što se tiče spoljne politike, to nije jaka strana ni Aljbina Kurtija ni Ramuša Haradinaja. Oni su u tom smislu učenici Envera Hodže, koji je vodio svoju zemlju u izolaciju, tako da to očekujem da će uraditi i kada budu na vlasti, ali će možda, pošto ozdravi unutrašnja politika, krenuti nabolje”, rekao je Nedžmedin Spahiju.

Ovdašnji birači od nove vlade očekuju da se izbori sa korupcijom i organizovanim kriminalom, da suzbije epidemiju koronavirusa i pokrene masovnu imunizaciju vakcinom koja još nije ni na vidiku.

Izvor: RTS

Foto: Print screen



Comments

Pročitaj još