• Početna>
  • Vesti>

Kosovo pred izbore – Kurti ispred svih, na potezu izborna komisija

Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija daleko je najpopularnija politička stranka mesec dana pred vanredne parlamentarne izbore, pokazuje istraživanje javnog mnjenja. Kosovska izborna komisija nije verifikovala listu kandidata pokreta Samoopredeljenje za učešće na parlamentarnim izborima 14. februara.

Na preporuku sudskog saveta, a onda i na zahtev CIK-a, pokret Samoopredeljenje nije dostavio novu listu poslaničkih kandidata, na kojima nema osoba koje su osuđivane u poslednje tri godine.

Sa podrškom većom od 44 odsto, pokret Samoopredeljenje bez konkurencije je najpopularnija politička stranka na Kosovu, mesec dana pred vanredne parlamentarne izbore, pokazuje istraživanje javnog mnjenja instituta PIPOS.

Na taj način, Samoopredeljenje ima najveću podršku još od lokalnih izbora 2000. godine, kada je Demokratski savez Kosova, na čijem se čelu tada nalazio Ibrahim Rugova, osvojio 44 odsto glasova.

Ipak, ostaje nejasno da li će Aljbin Kurti biti na listi tog pokreta, jer su sudski savet i Centralna izborna komisija zatražili da stranke podnesu nove liste, bez osoba koje su osuđivane u poslednje tri godine.

Na prvoj dostavljenoj listi Samoopredeljenja je nekoliko osuđivanih osoba, među kojima i nosilac liste i kandidat za premijera Aljbin Kurti.

Druga po popularnosti stranka na Kosovu je Demokratska partija, čiji se lideri Hašim Tači i Kadri Veselji, nalaze u pritvoru Specijalnog suda za zločine OVK. Za tu stranku bi glasalo nešto više od 20 odsto ispitanika.

Demokratski savez Kosova, koji je pretrpeo značajan udarac pošto je Vjosa Osmani, koja je na prethodnim izborima dobila najviše glasova, prešla na listu Samoopredeljenja ima podršku 17 odsto glasača, dok Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja može da računa na oko sedam odsto glasova.

CIK je verifikovao liste kandidata Demokratskog saveza Kosova, Demokratske partije i Srpske liste.

Sudski savet saopštio je da je na listama kandidata 28 prijavljenih političkih subjekata za izbore 14. februara, 47 kandidata osuđivanih u poslednje tri godine i da po odluci ustavnog suda nemaju pravo učešća. 

Strankama, koje imaju 48 sati da ulože žalbe, je potom naloženo da osuđivane kandidate zamene drugim. 

Izvor: RTS

Foto: PRof



Comments

Pročitaj još