Do sada su u Srbiji vakcinisane 84.832 osobe

U Srbiji je, prema poslednjem preseku, potvrđeno novih 1648 slučajeva, od testiranih 10.240 osoba, dok je 20 pacijenata preminulo od posledica infekcije.

Trenutno su na bolničkom lečenju 4.803 pacijenta, od kojih je 166 na respiratoru.

Do sada su u Srbiji vakcinisane 84.832 osobe.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je za RTS da je Ministarstvo zadovoljno odzivom građana, ali i funkcionisanjem sistema za prijavljivanje za vakcinaciju i izdavanjem potvrde o primljenoj vakcini.

Lončar je rekao da građani koji se vakcinišu ne smeju da se opuste i da nije realno da se stvori imunitet nakon prve doze.

Dr Srđa Janković upozorava da vakcina nije tu da pre vremena skidamo masku, već da se zaštite životi i da se epidemija završi. 

Državni sekretar Mirsad Đerlek je rekao da je sučtina da se u što kraćem roku vakciniše što više ljudi jer će samo tako masovna vakcinacija imati efekta.

Naveo je da se razmišlja o otvaranju još vakcinalnih punktova, dodajući da vakcinacija širom Srbije funkcioniše kao u Beogradu. 

Danas će u 13 časova biti održana nova sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti analizirana epidemijska situacija.

Prethodna sednica održana je u utorak i doneta je odluka da aktuelne mere ostaju na snazi do daljeg.

Kako je novinarima tada preneo epidemiolog dr Predrag Kon, glavna tema sednica Kriznog štaba sada je i vakcinacija, koja će, najavio je, biti u fokusu budućih sastanaka.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još