CIK odlučila: Stop za Kurtija, Haradinaja i Ljimaja

Kosovska centralna izborna komisija nije verifikovala listu kandidata pokreta Samoopredeljenje za učešće na parlamentarnim izborima 14. februara. Stranke kojima nisu odobrene liste kandidata mogu podneti žalbu u roku od 24 sata.

Na preporuku sudskog saveta, a onda i na zahtev CIK-a, pokret Samoopredeljenje nije dostavio novu listu poslaničkih kandidata, na kojima nema osoba koje su osuđivane u poslednje tri godine.

Na prvoj dostavljenoj listi Samoopredeljenja je nekoliko osuđivanih osoba, među kojima i nosilac liste i kandidat za premijera Aljbin Kurti.

Članovi CIK-a su na glasanju za verifikovanje liste Samopredeljenja glasali rezultatom pet “za” i pet “protiv”. Za verifikovanje je potrebno šest glasova članova CIK-a.

Zbog osuđenih kandidata, članovi CIK-a nisu verifikovali ni listu kandidata Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, ni listu Socijaldemokratske inicijative Fatmira Ljimaja.

Politički subjekti kojima nisu odobrene liste kandidata imaju rok za podnošenje žalbi izbornom panelu za žalbe u roku od 24 sata.

CIK je verifikovao liste kandidata Demokratskog saveza Kosova, Demokratske partije i Srpske liste.

Sudski savet saopštio je da je na listama kandidata 28 prijavljenih političkih subjekata za izbore 14. februara, 47 kandidata osuđivanih u poslednje tri godine i da po odluci ustavnog suda nemaju pravo učešća.

Strankama je potom naloženo da osuđivane kandidate zamene drugim. 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još