Vujačić: Nismo na listi prioriteta SAD

Nekadašnji ambasador Srbije u Vašingtonu Ivan Vujačić ocenio je danas da Srbija neće biti visoko na listi prioriteta novog američkog predsednika i njegove administracije prvih godinu dana, ali da se od nekih stvari neće odustati, pre svega od dijaloga Beograda i Prištine.

Od Amerike se može očekivati dodatni pritisak ka finaliziranju dogovora kada bude vidljiv njegov potencijalni završetak, ocenio je Vujačić za Nova.rs.

Siguran sam da će Amerika tražiti od zvanične Prištine saradnju i učestvovanje u dijalogu. Mislim da će EU tu imati ključnu reč, a da će Amerika pomoći izvesnim pritiskom, ukoliko na vidiku bude bilo sporazuma prihvatljivog za obe strane, predočio je on.

Govoreći o Vašingtonskom sporazumu, Vujačić je podsetio da je i pre njega bio potpisan dogovor oko izgradnje puta ka Prištini i železnice i da će to sigurno opstati.

Sve drugo je jedan pravi galimatijas. Pretpostavljam da se premeštanje ambasade u Jerusalim neće desiti. Možda ćemo otvoriti neko predstavništvo Privredne komore ili tako nešto što će se zvati “državna kuća Srbije” ili tako nekako, rekao je Vujačić.

Evropljani su izuzetno protiv toga, a mislim da ni Bajdenova administracija neće to pritiskati. Što se gasa tiče, to je jedna potpuno nerealna priča, tako da mislim da ni od toga nema ništa. Moguća je diversifikacija nabavke ukoliko se u istočnom Mediteranu pronađe gas, ali za to treba pet do 10 godina, napomeno je on.

Videćemo šta će biti i sa 5G mrežom, rekao je Vujačić i istakao da je očigledno da je ta tačka bila uperena protiv Kine.

U vezi 5G mreže verovatno će se čekati na stav EU po tom pitanju koje je postalo deo novog tehnološkog rata između SAD i Kine, zaključio je on.

Ono što bi, međutim, više trebalo da zabrine vlast u Srbiji je to što će morati da dokaže i Evropi i SAD da je demokratska država. U protivnom, kako kaže, može otvoreno ili prećutno biti skinuta sa dnevnog reda za pristup Evropskoj uniji za dugi niz godina.

Izvor Danas

Comments

Pročitaj još