Vučić i Brnabićeva sa Operativnim timom za imunizaciju

Predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić predsedavaju sednicom državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju.

Sednica se održava u Palati Srbija.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je na početku sastanka da je vakcinacija od presudnog značaja za Srbiju i da bez vakcinacije nikad nećemo pobediti koronu.

Zahvalio je svim ljudima iz zdravstvenog sistema, penzinerima koji su bili najizloženiji udaru bolesti, ali i mladim ljudima kojima je život bio mnogo teži.

Vučić je najavio da stiže još 250.000 doza ruske vakcine “sputnjik v”.

Takođe, rekao je da će biti potpisan ugovor sa Poljskom i “Astrazenekom” o 800.000 doza vakcine koju proizvodi ta kompanija.

Predsednik je rekao da danas počinje masovno vakcinisanje kineskom “sinofarm” vakcinom.

Istakao je da je važno da se svi u prosveti, MUP-u i vojsci što pre vakcinišu.

“Svaki dan kada damo vakcinu, zaštitili smo nečiji život”, rekao je Vučić.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da je cilj sistema da se što pre vakciniše što veći broj građana i da se u najkraćem mogućem rku postigne kolektivni imunitet.

Rekla je da je Srbija do ovog trenutka navavila više od milion vakcina, a da ima potpisan ugovor i da je platila, što avansno što prvu ratu za još više od šest miliona doza.

Apelovala je na građane Srbije da se prijave putem e-Uprave ili telefonski, jer je to najbrži način da se ljudi vakcinišu.  

Podseća da od danas kreće masovna vakcinacija i da je sistem proveren u prethodnih nekoliko dana i da on funkcioniše. 

“Mi ovo zaista radimo na sistematičan način, i posebno sam zadovoljna time što ovaj sistem nama daje osnovu da da dalje gradimo sistem e-zdravstva”, dodala je premijerka.  

Direktor Vladine Kancelarije za e-Upravu Mihajlo Jovanović rekao je da se sistem omogućava praćenje svake bočice vakcine od trenutka ulaska u Srbiju do trenutka davanja.

Ističe da u sistemu radi cela Srbija, ALIMS, centralni magacini, Batut, regionalni i lokalni magacini.

Još jedna komponeneta je sistem za praćenje imunizacije, svaki građanin se evidentira da bi se znalo kada je primio prvu vakcinu i kada prima drugu dozu.

Tu je i iskazivnje intereosvanja za imunizaciju i sistem za zakazivanje za koje je Jovanović rekao da je mođda i mozak celog sistema.

Građani dobijaju poziv za vakcinaciju putem SMS poruke ili elektronske pošte gde se nalazi vreme i mesto vakcinacije.

Građani posle vakcinacije dobijaju odštampanu potvrdu sa podacima o vakcini. 

Za proces masovne vakcinacije napravljen je model na Sajmu, i napravljene su zone kako se kreću građani po punktovima. Jovanović je rekao da je na Sajmu sve spremno.  

Izvor: RTS

Comments